Gemeente Heerlen

Creatief denklaboratorium MAHHL over onderwijscampus

Op 31 maart en 1 april organiseert gemeente Heerlen in samenwerking met onderwijsinstellingen van Parkstad een MAHHL Masterclass waarbij de onderwijscampus aan de Valkenburgerweg centraal staat. Tijdens deze tweedaagse bijeenkomst kijken vakambtenaren uit Maastricht, Aachen, Heerlen, Hasselt en Luik (MAHHL) met frisse en creatieve ogen naar de ruimtelijke en economische aspecten van het gebied met Sintermeerten, Hogeschool Zuyd, Open Universiteit en op termijn Arcus College. Op 1 april worden de uitkomsten gepresenteerd.

De onderwijscampus die ontstaat aan de Valkenburgerweg met de komst van Arcus College is belangrijk voor de regio. Door een breed en hoogwaardig onderwijsaanbod en doorlopende leerlijnen kunnen jongeren zich ontwikkelen en kunnen mensen voor verschillende periodes in hun carrière onderwijs volgen in deze regio. Goed onderwijs is essentieel voor de regionale economie en de uitstraling van de regio. De onderwijsinstellingen in Parkstad Limburg zijn van een hoog niveau. Door in het samenwerkingsverband Xperience Parkstad de kracht van deze instellingen te bundelen en verbindingen tot stand te laten komen, wordt er van elkaars kennis gebruik gemaakt. Zo ontstaan nog betere kansen voor innovatie en vernieuwing. Daarnaast biedt de nabijheid van bedrijven, bijvoorbeeld Coriopolis op het aangrenzende terrein, een uitstekende gelegenheid voor spin-offs. Er kan meer synergie gestimuleerd worden tussen bedrijven en campus. Ook deze 'buren' kunnen bijdragen aan een krachtige onderwijscampus gericht op vernieuwing.

Masterclass
Om weer een stap dichterbij een integraal campusconcept te komen met doorlopende leerlijnen tot ver over de grenzen van de MAHHL regio organiseert de gemeente Heerlen in samenwerking met Xperience Parkstad een MAHHL Masterclass. De MAHHL samenwerking op het gebied van de ruimtelijke ontwikkeling kent een traditie van een jaarlijkse masterclass. Ambtenaren van de 5 MAHHL steden komen twee dagen bij elkaar om zich te buigen over een bepaalde locatie in een stad. In Heerlen zal op 31 maart en 1 april de onderwijscampus centraal staan. Enerzijds wordt er gekeken naar de inrichting van de campus, hoe kan de huidige openbare ruimte nog aantrekkelijker worden gemaakt voor lerenden van alle leeftijden, buurtbewoners en bezoekers. Ook wordt gekeken naar de verbinding met de binnenstad en het station. Maar naast deze ruimtelijke effecten wordt ook onderzocht hoe de MAHHL regio economisch kan profiteren van deze campus en hoe op alle beleidsterreinen duurzaamheid een plek kan krijgen. In het bijzonder wordt bezien hoe de recente uitbreiding van de campus van Aken kan aansluiten op de campus van parkstad.

De organiserende partijen benadrukken dat het hier gaat om een creatief denklaboratorium, waarbij de resultaten input kunnen zijn voor Xperience Parkstad en de gemeente Heerlen. De ervaring leert dat deze masterclass interessante ideeën oplevert voor de steden. Wellicht kunnen deze ideeën zelfs ingepast worden in de werkelijke planvorming. Om te zorgen dat ook de gebruikers van deze campus hun stem kunnen laten horen zullen vier studenten van de cursus 'Integrale gebiedsontwikkeling' aan de Hogeschool Zuyd deelnemen aan de masterclass. Zij kunnen aangeven wat vanuit het perspectief van een student nodig is en meteen hun vers opgedane vakkennis in praktijk brengen. Ook studenten van de vertaalacademie van Hogeschool Zuyd worden bij de masterclass betrokken.

Op 1 april presenteren vier groepen de resultaten aan een brede groep bestuurders en directieleden van zowel de MAHHL steden, de provincies, als de onderwijsinstellingen. Na de presentaties volgt een discussie onder leiding van voormalig Rijksbouwmeester Kees Rijnboutt.