Politiebond ACP

30 maart 2010

ACP: alternatieve voorstellen voor bezuinigingen

Burgers zien veiligheid als één van de belangrijkste taken van de overheid. De komende bezuinigingen zetten de veiligheid onder druk. Deze bezuinigingen zijn voor politievakbond ACP onaanvaardbaar. Daarom komt de bond nu met eigen voorstellen.

ACP komt met alternatieve voorstellen voor de bezuinigingen binnen de sector.

Twintig ambtelijke werkgroepen komen op 1 april met voorstellen om tot twintig procent te bezuinigen op de uitgaven van de overheid. De heer Vijlbrief is voorzitter van de werkgroep die met voorstellen komt binnen het domein veiligheid. Voor de politie kan dit bedrag oplopen tot 800 miljoen euro aan bezuinigingen.

Verantwoordelijkheid nemen
Al bij de start van de financiële crisis heeft de ACP uitgesproken haar verantwoordelijkheid te willen nemen. Dit vanuit het idee dat iedereen een bijdrage moet leveren, maar wel met een aantal duidelijk omschreven voorwaarden. Ook binnen de sector politie kan het beter en efficiënter. Onze kerntaak, het waken over de veiligheid van burgers, mag echter op geen enkele manier in gevaar komen. Daarom presenteert de ACP hierbij een aantal voorstellen om de kosten te beheersen en zo een bijdrage te leveren aan gezonde overheidsfinanciën. Dit doen wij op zo'n manier dat wij recht doen aan professionals. Ook de veiligheid van burgers blijft zo op peil of wordt zelfs vergroot. Men moet zich realiseren dat veiligheid een prijs heeft.

Slagkracht en kwaliteit versterken
De ACP wil meewerken aan een versterking van de slagkracht, kwaliteit en professionaliteit binnen de politie en het veiligheidsdomein. Dit domein is dus breder dan alleen de politie. Met andere woorden: meer veiligheid voor dezelfde prijs. Meer samenwerking, coördinatie, afstemming tussen alle partijen in het publieke veiligheidsdomein leidt tot een effectieve en efficiënte aanpak die de veiligheid bevordert. Wel moet de politie de regie houden op de uitvoering in het veiligheidsdomein. Daartoe komen wij tot de volgende voorstellen, onderverdeeld in twee groepen.

Politie (organisatie)

- Landelijke aansturing politie.

- Vermindering aantal politieregio's (bv. gelijkschakeling met de justitiële kaart - tien regio's): gelijkschakeling van veiligheidsregio's met politieregio's.

- Minder bureaucratie intern en extern, zoals harmonisatie beleids- en beheerscyclus. Sturen op resultaten met als uitgangspunt de veiligheid.

- Er moet een efficiëntere regie, aanpak, inzet en aansturing bij grootschalig optreden van evenementen komen. De kosten van de inzet van politie moeten doorberekend worden aan de organisatoren.
- Als gevolg van nieuwe vereisten in de opsporing (bv. opnames van verhoren, extra procedures in forensische opsporing) zien we een enorme toename van de administratieve last. In sommige situaties is de administratieve last driemaal zo zwaar als enkele jaren geleden. Het nut en de noodzaak hiervan dienen onderzocht te worden en de last moet zoveel mogelijk worden teruggedrongen.

- ICT: alleen ontwikkelen en bouwen wat daadwerkelijk nodig is.
- Verantwoording harmonisatie/standaardisatie (bij jaarverslagen, begrotingen, verantwoording naar diverse gremia).
- Aanschaf en realisatie van nieuwe gebouwen. Landelijke aanbesteding en coördinatie.

- Verbetering van het politieonderwijs. Opleidingen verkorten zonder kwaliteitsverlies.

Politie (in het veiligheidsdomein)

- Duidelijke (her)verdeling van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden binnen het veiligheidsdomein (uitbannen van overlap/concurrentie).

- Ketenafstemming politie, Openbaar Ministerie en Rechterlijke Macht (nu tien tot vijftien procent sepot vanwege teveel aanbod vanuit de opsporing).

- Ministerie van Veiligheid - samenvoeging van het Ministerie van Justitie, Binnenlandse Zaken en eventueel Defensie. Daarnaast meer samenwerking, afstemming en coördinatie tussen alle partijen werkzaam in het domein vrede en veiligheid. Hierbij kan gedacht worden aan de diverse veiligheidsdiensten, inspecties, FIOD, toezichthoudende organisaties op gemeentelijk niveau, etc. Ketenbenadering voorkomt overlap en maakt een betere aansturing mogelijk.

De ACP zal over deze voorstellen in gesprek gaan met de politieke partijen en het kabinet.

---