Ingezonden persbericht


Persbericht

31 maart 2010

"voortaan spreken wij NS eerst via de media"

ROVER moest zwijgen van NS over fyra-kwestie

NS heeft Reizigersvereniging ROVER onder grote druk gezet te zwijgen over de fyra-toeslag. ROVER was aangehaakt bij een geschil tussen twee reizigers en NS over de vraag of NS/OV-jaarkaarthouders verplicht zouden zijn om een toeslag te betalen voor de Fyra, op de abonnementskaart en in de voorwaarden was NS daar niet duidelijk over. ROVER steunde de reizigers in het geschil, maar was niet overtuigd van winst in een rechtzaak. NS kwam met een schikkingsvoorstel en wist ROVER ervan te overtuigen dat de afspraak niet door zou gaan als de reizigersvereniging niet zou zwijgen. ROVER is woedend over de kwestie en kondigt aan voortaan alleen via de media met NS te onderhandelen.

Twee reizigers richtten zich tot een advocaat na een boete van NS voor het reizen in de hogesnelheidstrein zonder toeslagkaart. ROVER was enkel als deskundige aanwezig bij de gesprekken die heel bevredigend verliepen. Achteraf echter werd door NS als harde eis aan ROVER gesteld dat de reizigersvereniging moest zwijgen over de kwestie zodat NS kon pretenderen dat het aanbod aan een grote groep reizigers om een paar maanden te reizen zonder toeslag met de Fyra een "aardig gebaar" van NS zelf was. In tegenstelling tot wat in de media wordt beweerd, heeft NS geen 'zwijggeld' geboden aan de reizigers of ROVER.

ROVER heeft luid geprotesteerd tegen de gang van zaken maar besloot uiteindelijk het belang van de reizigers voorop te stellen. Daarbij liet de reizigersvereniging direct weten zich hiertoe nooit meer te lenen en voortaan eerst de media te benaderen over NS-zaken. "wij hebben spijt als haren op ons hoofd", aldus ROVER-directeur Van der Werf, "wij hadden hier anders nooit mee akkoord gegaan, maar het was de zaak van die twee reizigers en wij wilden niet hun akkoord (en het gebaar van NS aan een grote groep reizigers) in de weg staan".

Het dreigement van NS dat de afspraak alsnog van tafel zou gaan kwam op ROVER realistisch over. "Het is zeker niet gezegd dat NS juridisch geen poot heeft om op te staan, het is onmogelijk te voorspellen wat een geschillencommissie zou hebben gezegd. We zagen echter zeker een kans dat de reizigers alsnog met lege handen zouden komen te staan", aldus de reizigersvereniging.