Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws

Solidariteitscomité schoonmakers vraagt Asscher om steun

31-03-2010 * Het solidariteitscomité 'Steun de schoonmakers' - met daarin onder meer de SP, GroenLinks en de PvdA - heeft waarnemend burgemeester Asscher woensdag persoonlijk opgeroepen zich in te zetten voor de stakende schoonmakers. Een groep met schoonmaakdoekjes gewapende actievoerders overhandigde Asscher voor het begin van de raadsvergadering een dweil en een convenant met eisen voor de aanbesteding voor schoonmaakwerk.
Maureen van der Pligt
Door het convenant goed te keuren zou de gemeente de arbeidsvoorwaarden van schoonmakers in het stadhuis en bij de gemeentelijke diensten, maar ook bij bedrijven waar de gemeente grootaandeelhouder van is, zoals Schiphol en het GVB, flink kunnen verbeteren. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "De gemeente kan bij het sluiten van contracten met schoonmaakbedrijven grote invloed uitoefenen op de arbeidsvoorwaarden van het personeel door haar keuze niet alleen te baseren op de prijs maar ook oog te hebben voor de omstandigheden waaronder werknemers aan de slag moeten."

Van der Pligt stelde woensdag samen met de raadsleden De Goede (GroenLinks) en Ünver (PvdA) tijdens de raadsvergadering vragen aan het college over de positie van schoonmakers in het stadhuis en bij bedrijven waar Amsterdam aandeelhouder van is. Op de vraag of het demissionaire bestuur het nieuwe gemeentebestuur wilde aanbevelen om de voorwaarden voor een sociale manier van aanbesteden in de schoonmaak mee te nemen werd bevestigend geantwoord door wethouder Gerson. Van der Pligt: "Dat is een goede eerste stap, maar we zullen het nieuwe bestuur zelf zeker ook oproepen alles in het werk te stellen om de schoonmakers betere arbeidsvoorwaarden te geven."