Ingezonden persbericht


Voorjaarsontwaken 2010
Vind ontluikend choreografietalent
22 t/m 25 april, 19.30 uur, korzo5HOOG

PERSBERICHT dinsdag 6 april 2010

Gouden eieren gevonden in Den Haag; choreografen Voorjaarsontwaken 2010 onthuld.

Den Haag - Korzo verstopte dit weekend door heel Den Haag eieren. Het Haagse publiek werd uitgedaagd om op zoek te gaan naar de zeven ontluikende choreografietalenten die het afgelopen jaar door Korzo zijn gevonden en tijdens Voorjaarsontwaken (22 t/m 25 april) te zien zijn op korzo5HOOG. Het vinden van een gouden ei gaf bovendien recht op twee vrijkaarten voor Voorjaarsontwaken 2010. Van iedere choreograaf werd één gouden ei verstopt. Via www.talentgevonden.nl werden exclusieve tips over de zeven locaties naar buiten gebracht. Inmiddels zijn alle gouden eieren gevonden en kan Korzo de namen van de geselecteerde choreografen onthullen. Het programma van Voorjaarsontwaken 2010 bestaat uit korte stukken van Anouk Cappuyns, Alida Dors, Jasper D?uki Jelen, Janne Eraker, Jan Martens, Mor Shani & Ron Amit en Brian Tjon Tjauw Liem.

Een ei, symbool voor vruchtbaarheid en ontluikend leven, is kwetsbaar en fragiel maar heeft, met de juiste behandeling, alle potentie in zich om uit te groeien tot iets groots. Net als talent. Het excellente en buitengewone openbaart zich zelden vanzelf. Het moet gestimuleerd en opgeroepen worden. Het moet onder begeleiding tot wasdom komen. Een ei vinden is daarom slechts het begin.

Ontluikend talent wil gevonden worden en is altijd op zoek naar een podium. Daarom zoekt Korzo voor het programma van Voorjaarsontwaken voortdurend naar jonge talentvolle dansmakers in de studio's van productiehuizen, werkplaatsen en bij gezelschappen elders in het land. De meest opmerkelijke stukken bundelt Korzo samen tot een gevarieerd programma, waarbij iedereen zijn favoriete talent kan vinden. Meer informatie over de makers en het programma is te vinden op www.talentgevonden.nl.

Korte info programma Voorjaarsontwaken 2010

Voorstellingsprijs: E15,- / UITpas E13,50 / ooievaarspas E7,50 / student, CJP & CKV E6,-

DINER 5HOOG 23 april, 18.00 uur, E27,50 incl. voorstellingen (studenten en ooievaarspas E22,50) kaarten via: www.korzo.nl. Meer informatie: www.talentgevonden.nl

Een nieuw gezicht bij Korzo is Brian Tjon Tjauw Liem. Na zijn studie Kunstmatige Intelligentie startte hij op zijn 22e aan de opleiding moderne dans in Rotterdam. Tijdens zijn studie was hij al te zien in verschillende projecten van onder andere Dylan Newcomb en Vloeistof. Sinds 2009 danst Brian bij de Retina Dance Company (Antwerpen/Nottingham). In zijn afstudeerjaar (2009) won hij de publieksprijs op het SzólóDuó festival in Boedapest voor zijn solo That. between myself and me. Het duet dat hij hierna maakte samen met Margreet Nuijten won afgelopen januari op hetzelfde festival de juryprijs voor 'beste duet'. Beide stukken zijn tijdens Voorjaarsontwaken 2010 te zien.

Mor Shani & Ron Amit groeide beiden op in Israël en danste hier bij gerenommeerde gezelschappen. In 2006 creëerden zij samen een stuk dat werd getoond tijdens de jaarlijkse avond voor jonge makers van de Bat-sheva Dance Company. Shani & Amit vervolgde hun dansopleiding in Nederland. Lu Carmella werd gemaakt tijdens de studie van de choreografen aan de ArtEZ dansacademie Arnhem. In 2009 wonnen zij met dit duet de prijs voor beste choreografie in het SzólóDuó festival in Boedapest. Lu Carmella is een mannelijk duet dat handelt over de vage scheidslijn tussen onschuldige en erotische liefde. Aanrakingen en afstand worden gebruikt om fysieke uitdrukkingen van zorg, afhankelijkheid en liefde te onderzoeken.

Jan Martens stond als performer in het werk van onder andere Koen De Preter, United-C en Ann Van den Broek. Met I can ride a horse whilst juggling so marry me maakt hij zijn debuut als maker. I can ride a horse whilst juggling so marry me wordt mede gecreëerd en uitgevoerd door 5 jonge vrouwen die op het punt staan af te studeren aan verschillende dansvakopleidingen in Vlaanderen en Nederland. Het is een productie die het midden houdt tussen dans, theater en zijn en probeert de speler/acteur/danser te ontmantelen tot waarachtig mens van vlees en bloed. De voorstelling gaat op 15 mei in première in de Melkweg in Amsterdam. Op Voorjaarsontwaken is een work in progress te zien.

Anouk Cappuyns danste gedurende elf jaar bij verschillende gezelschappen zoals het Ballet van Vlaanderen (Antwerpen) en de Volksoper Wien (Wenen). Sinds 2003 woont ze in Den Haag en is ze als freelancer werkzaam in Nederland. Ze werkte met verschillende choreografen waaronder Neel Verdoorn, Tamara Roso, David Middendorp, Lonneke Van Leth en Isabelle Chaffaud. Voor Voorjaarsontwaken creëert zij, in opdracht van Korzo, een nieuw werk. In haar solo Between the walls onderzoekt ze de invloed van onze aannames, vooroordelen en percepties op ons wereldbeeld. Zij wordt hierbij begeleid door contrabasspeler Stathis Elio.

Voor Voorjaarsontwaken verdiept Alida Dors een etude die zij als Artist in residence bij MC (voormalig Made in da Shade/Cosmic) heeft gemaakt. Hier krijgt zij de komende twee jaar 'lab-tijd' om haar eigen stijl en tekentaal te onderzoeken waarbij zij zich richt op de deconstructie van het hiphopvocabulaire. Volgens Alida bevat hiphop een schoonheid die een hoop mensen ontgaat. De taal heeft nog een evolutie te ondergaan om tot volwaardige bloei te komen. Het is een samengaan van verschillende kunststromingen en daarom ideologieën, altijd vertrekkend vanuit dans.

Jasper D?uki Jelen danst, choreografeert en geeft les. In zijn eigen voorstellingen ontstaan vaak allerlei mixen van dans en tekst. Jasper presenteerde op Voorjaarsontwaken 2008 al een eigen werk geïnspireerd op de tijdelijke locatie korzo5HOOG. In Edge of the Drop zoeken drie performers de 'zelfbeperking' op. Waar zitten onze zwakke plekken en wat doen we ermee? Zijn beperkingen slecht? En wat is er goed aan? Is het zo persoonlijk als we ervaren? Jasper D?uki Jelen nodigde Stephanie Lehmann (zangeres) en Yuri Guerin (gitarist) uit om dit in een korte tijd te onderzoeken binnen een Studio (werkplaats) van Theatergroep DOX en samen naar een kleine performance toe te werken.

Janne Eraker studeerde aan de School voor Eigentijdse Dans in Oslo, Codarts in Rotterdam en Dance New Amsterdam in New York. Ze werkt vooral met moderne/hedendaagse dans en tapdans. Low Lux is een licht-dans voor één danser, kleine fietslampjes en een blacklightlamp. Met dit stuk werd Eraker onder andere uitgenodigd voor het Ny Norsk Dans festival in Oslo in 2008 en 2009. Low Lux is een betoverende en duistere choreografie waar we een bijna buitenaards meisje en haar interactie met het licht volgen.


---- --