Vrije Universiteit Amsterdam

Maden produceren medicinale stoffen


* Startdatum: 07-04-2010


* Locatie: Auditorium


* Titel: How do Maggots operate? The Underlying Mechanisms of Action of Maggot Debridement Therapy


* Spreker: G. Cazander


* Promotor: prof.dr. H.J. Bonjer


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Larven van de groene vleesvlieg scheiden stoffen uit die het menselijke immuunsysteem onderdrukken. Daarnaast remmen de madenstoffen het proces van biofilmvorming (de bacteriële beschermlaag), waarbij bacteriën een beschermlaag om zich heen creëren waardoor antibiotica niet werkt. De bacteriën kunnen door deze beschermlaag overleven. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Gwendolyn Cazander.

In deze tijd van antibioticaresistentie, waarin moeilijk behandelbare infecties steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om nieuwe behandelmogelijkheden te onderzoeken. Madentherapie is een oude en succesvolle methode om ernstig geïnfecteerde wonden te behandelen. Het onderliggende werkingsmechanisme was tot voor kort echter volledig onbekend. De normale wondgenezing verloopt volgens verschillende fasen die elkaar opvolgen. Als een wond infecteert, wordt dit genezingsproces verstoord en duurt de ontstekingsfase van de wondgenezing te lang. Hierdoor kan een chronische wond ontstaan.

Maden kunnen chronische wonden vaak genezen. Veelal wordt verondersteld dat de larven de bacteriën in de wond opeten, maar Cazander bewijst echter het tegenovergestelde. Maden stimuleren bacteriële groei, maar ze beïnvloeden antibioticaresistente bacteriën door de biofilm te reduceren. Bovendien onderdrukken ze het aangeboren afweersysteem van de mens. Hierdoor vermindert de hoeveelheid schadelijke stoffen die vrijkomt bij een langdurige ontstekingsreactie ten gevolge van immuunactivatie. Een overactief immuunsysteem brengt schade aan de weefsels. Door de immuunonderdrukkende werking van de madenstoffen kan het wondgenezingsproces verder verlopen.

Het proefschrift van Cazander geeft nieuwe inzichten in de infectiologische en immunologische achtergronden van de verstoorde wondgenezing. Toekomstig onderzoek richt zich op de ontwikkeling van een nieuw medicijn dat kan worden gebruikt voor de behandeling van infecties en/of immunologische aandoeningen, geïsoleerd uit de uitscheidingsproducten van vliegenlarven.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam