Ingezonden persbericht


Persbericht

PGGM zet belangrijke stappen in verantwoord beleggen

Het afgelopen jaar zette PGGM belangrijke stappen op het gebied van verantwoord beleggen. PGGM stemde op bijna 100% van de aandeelhoudersvergaderingen, er werden ruim 320 engagementsuccessen behaald en voor meer dan de helft van het totaal beheerd vermogen is een inventarisatie gehouden op basis van milieu-, sociale en governance-aspecten.

Johan van der Ende, CIO: "Bij onze beleggingsactiviteiten houden wij bewust rekening met de invloed van milieu, sociale en corporate governance (ESG) aspecten. Deze factoren zijn we volop aan het integreren in al onze beleggingsprocessen. Hierin hebben wij in 2009 belangrijke vooruitgang geboekt, onder andere met ons Responsible Investing for Real Estate beleid. Transparantie is onlosmakelijk verbonden met verantwoord beleggen. Het begint bij verantwoording".

Naast het in toenemende mate meewegen van ESG aspecten als relevante factoren in beleggingsbeslissingen, werd in 2009 actief gebruik gemaakt van aandeelhoudersrechten en ­verantwoordelijkheden van klanten. Namens haar klanten stemde PGGM voor bijna 100% van de meer dan 4200 ondernemingen in portefeuille op meer dan 40.000 agendapunten. Met meer dan 500 ondernemingen werd een dialoog gevoerd over ESG-factoren en er werden ruim 320 engagementresultaten behaald.

Bij het stemmen geeft PGGM bijzondere aandacht aan door aandeelhouders ingediende resoluties en ESG aspecten, zoals bijvoorbeeld resoluties over betere rapportage over klimaatbeleid en ­activiteiten van bedrijven. Over 2009 stemde PGGM op 12% van de agendapunten tegen het management van de onderneming. Dit komt mede door een verdere aanscherping van stemrichtlijnen ten opzichte van 2008, bijvoorbeeld met betrekking tot de onafhankelijkheid van niet-uitvoerende bestuurders en commissarissen.

Verder vonden intensieve gesprekken plaats met Europarlementariërs waarbij onder andere werd aangedrongen op een krachtig klimaatbeleid. Wat betreft corporate governance werd in onder meer Azië, Nederland en de Verenigde Staten nadruk gelegd op het aanscherpen van kaders en bij verschillende partijen in de stemketen aangedrongen op verbetering. Concrete resultaten werden onder andere behaald in de vorm van een aangescherpt beleid van de Amerikaanse toezichthouder SEC op de wijze waarop aandeelhouders invloed kunnen uitoefenen op het beloningsbeleid en ­praktijken van Amerikaanse ondernemingen.

Marcel Jeucken, manager responsible investment: "Het is een intensief proces. Het blijft pionieren en leren. We zijn trots op wat we het afgelopen jaar hebben gerealiseerd. Met het jaarverslag verantwoord beleggen 2009 leggen we verantwoording af over het gevoerde beleid, de activiteiten en behaalde resultaten".

Voor 2010 zijn opnieuw ambitieuze doelstellingen geformuleerd. Het belegde vermogen in duurzame beleggingen wordt verder uitgebreid, het wereldwijd stemmen wordt gecontinueerd en er zullen meer engagementprojecten worden uitgevoerd.

Over PGGM
PGGM is de inkomensverzorger voornamelijk voor mensen in de sector zorg en welzijn. Daarnaast is PGGM ook de uitvoeringsorganisatie voor collectieve pensioenregelingen in de sector zorg en welzijn. PGGM beheert momenteel EUR 89 miljard pensioenvermogen van ruim 2,2 miljoen (oud-)werknemers.

Zeist, 6 april 2010