Gemeente Alkmaar


Uitwisseling gegevens gaat onrechtmatige bewoning tegen

Alkmaar, 7 april 2010

De gemeente Alkmaar en de woningcorporaties gaan samenwerken om onrechtmatige bewoning aan te pakken. Dit gaan zij doen door onderling gegevens uit te wisselen. Om zo de leefbaarheid in de wijken te verbeteren en te zorgen voor een betere (en eerlijke) doorstroming op de huurwoningmarkt.

Convenant
Om dit te realiseren is er door de gemeente en de woningcorporaties een convenant opgesteld. Door onderling relevante gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) uit te wisselen (op grond van artikel 96 van de wet GBA) ontstaat er niet alleen een beter beeld van de onrechtmatige bewoning, maar ook een completer en correcter gegevensbestand. Hierdoor kan er eerder worden opgetreden tegen het onrechtmatige gebruik van een woning voor bijvoorbeeld wietteelt, prostitutie, mensenhandel en drugshandel.

Gemak voor de burger
Ook voor de burger heeft de samenwerking tussen gemeente en woningcorporaties praktische voordelen. Met de uitwisseling van gegevens hoeven nieuwe huurders geen uittreksel uit de GBA meer aan te vragen. Dit scheelt tijd en geld. Tevens is het niet meer nodig om verhuizingen door te geven, omdat de corporaties deze informatie (na akkoord van de huurder) direct uitwisselen met de gemeente.

Privacybescherming
In het convenant zijn scherpe regels gesteld die de privacy van de ingeschrevenen beschermt. Zo kunnen de woningcorporaties alleen door middel van een beveiligde internetverbinding de relevante gegevens raadplegen. Ook gelden de geheimhoudingsvoorschriften in wet- en regelgeving (waaronder de Wet bescherming persoonsgegevens) voor iedereen die met de gegevens werkt.

Woningcorporaties
De woningcorporaties Woonwaard Noord-Kennermerland, Van Alckmaer, Goed Wonen Noord-Kennemerland en Kennemer Wonen zijn bij dit project betrokken.