CNV Onderwijs

7 april 2010

Onderhandelaarsakkoord cao-GAO

Categorie: cao onderwijsdienstverlening, Onderwijs dienstverlening

Na moeizame onderhandelingen is een (onderhandelaars-)akkoord bereikt over een 1-jarige cao voor de onderwijsadviesbureaus die zijn aangesloten bij de Groep Arbeidsvoorwaarden Onderwijsadviesbureaus, de cao-GAO.

Wat ging eraan vooraf?
De bonden hebben na raadpleging van hun achterban op 2 december 2009 de inzet bepaald. Daarbij is gekozen voor een beleidsarme verlenging van de Cao met een (aan-)gepaste looneis.
Veel diensten ondervinden thans de "tucht van de markt" met het opheffen van de zogenaamde verplichte winkelnering in het onderwijs bij de inkoop van diensten van onderwijsadviesbureaus. Het zijn roerige tijden voor de onderwijsadviesbureaus.

Binnen deze context zijn de onderhandelingen over een nieuwe Cao gevoerd en is door de bonden ingezet op een beleidsarme voortzetting van de Cao en behoud van koopkracht. Vanaf het begin is door de werkgeversdelegatie aangegeven, dat de marges klein waren en er nauwelijks ruimte was voor een salarisverhoging. Ook waren aanpassingen in de Cao die extra kosten met zich mee zouden brengen niet aan de orde. De eventuele ruimte moest worden gezocht in de huidige Cao. Na een intensief overlegtraject zijn partijen er in geslaagd om een onderhandelaarsakkoord te sluiten. Het akkoord bevat de volgende onderdelen:
o Een 1-jarige Cao met een looptijd van 1 januari 2010 tot 1 januari 2011.
o Structurele salarisverhoging van 1.1%, waarvan 0.5% wordt bekostigd uit de persoonsgebonden levensfasevoorziening. Per 1 januari 2010 zullen de salarissen met terugwerkende kracht worden verhoogd met 0.5% en per 1 juli met 0.6%.
o Beleidsarme voortzetting Cao, geen ingrijpende wijzigingen gelet op ontwikkelingen in de markt.

De werknemersdelegatie legt het bereikte akkoord met een positief advies voor aan hun leden. U kunt als lid van CNV Onderwijs tot en met 16 april 2010 laten weten of u kunt instemmen met dit onderhandelaarsakkoord via chermans@remove-this.cnvo.nl
---