Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

06 april 2010

FILMS IN DE VRIJHEIDSTREIN: STILSTAAN BIJ VRIJHEID

Movies that Matter en Vliegenierster van Kazbek

In de vrijheidstrein Stilstaan bij vrijheid die tot 5 mei door het hele land rijdt, zijn vanaf vandaag wekelijks films te zien in de theatercoupé. Dit in samenwerking met Isabella Films en met Amnesty International. Het gaat om De Vliegenierster van Kazbek, waarin de Georgische opstand van Texel (april 1945) een rol speelt. En het gaat om Movies that Matter, een filmproject van Amnesty International. De films zijn in de vrijheidstrein te zien tegen betaling van een geldig vervoersbewijs.

Woensdag 7 april 12.00-14.00 uur
Aansluitend elke dinsdag: vanaf 21.00 uur
De Vliegenierster van Kazbek van Ineke Smits. De Vliegenierster van Kazbek beleeft vanavond zijn première in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Vanaf morgen is de film ook voor reizigers in de trein Stilstaan bij vrijheid te bekijken, ze betalen niet meer dan hun geldig vervoersbewijs. Vandaag 6 april is het precies 65 jaar geleden de Georgische opstand op het eiland Texel plaatsvond. De Georgische soldaten keerden zich tegen het Duitse leger en namen het op voor de Texelse bevolking. De film De Vliegenierster van Kazbek heeft deze achtergrond verwerkt in een romantisch en fantasievol verhaal. Het filmscript is van de hand van schrijver Arthur Japin die ook present zal zijn. De Vliegenierster van Kazbek draait vanaf donderdag 8 april in de bioscopen.

Elke woensdag: van 14.00 - 23.00 uur
Movies that Matter
In aansluiting op het Movies that Matter Festival dat van 25 t/m 31 maart in Den Haag stond, presenteert 'Movies that Matter' in de Vrijheidstrein van Het Nationaal Comité 4 en 5 mei een aantrekkelijk programma van korte films. Die zijn te zien in het theater van de trein, elke woensdag tussen 31 maar en 5 mei van 14.00 tot 22.30 uur. Het Movies that Matter Festival, hét festival van de geëngageerde film, is een initiatief van Amnesty International. Het internationale film- en debatfestival over mensenrechten, vrede en recht vertoont in Den Haag ruim zeventig speelfilms en documentaires van bevlogen filmmakers. Direct na het festival verhuizen de beste shorts van het festival die raken aan het thema Vrijheid van het theater in Den Haag naar het theater in de Vrijheidstrein.

Stilstaan bij vrijheid

In het kader van het lustrumjaar 65 jaar Viering Bevrijding rijdt van 31 maart tot 5 mei de trein Stilstaan bij vrijheid door het hele land. De trein is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de NS en vele andere partijen. In Nederland lijkt vrijheid zo vanzelfsprekend, maar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is er nog geen dag voorbij gegaan zonder oorlog of onderdrukking ergens in de wereld. Vrijheid is kostbaar en kwetsbaar en vergt inspanningen om haar te verkrijgen en de behouden. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt iedereen uit om mee te denken over de vraag: wat er nodig is voor vrijheid wereldwijd?

Tentoonstellingen en evenementen

De honderd meter lange vrijheidstrein is van binnen en buiten opnieuw ingericht. Door de week rijdt Stilstaan bij vrijheid mee in de reguliere NS-dienstregeling en vinden er onderweg presentaties, muziekoptredens en allerlei andere activiteiten plaats. Iedereen met een geldig vervoersbewijs kan meereizen. Op de zaterdagen worden speciale routes gereden en vinden er in de trein debatten plaats die door studenten, universiteiten en hogescholen zijn georganiseerd. Op de zondagen staat de vrijheidstrein stil op een station en staat het programma in het teken van de Actie 'Niet Weggooien', een samenwerkingsproject van de oorlogs- en verzetsmusea. Op www.4en5mei.nl/stilstaanbijvrijheid is de dienstregeling en het activiteitenoverzicht te vinden.