VU medisch centrum

OK-marathon urologie: `We hebben er allemaal wat van opgestoken'

8 april 2010

Eind maart hield urologie voor de tweede keer een OK-marathon. Twee gerenommeerde specialisten brachten op één dag samen drie sluitspier- en drie erectieprotheses in bij zes patiënten. Zelfs uroloog Eric Meuleman heeft er wat van op gestoken.

Foto: Mark van den Brink "We begonnen op dinsdagavond al met een goed bezochte refereeravond over urologische prothesiologie", aldus Eric Meuleman. Een prothese is vaak een laatste redmiddel, bijvoorbeeld voor mannen bij wie de prostaat is verwijderd. Bij de referaten ging het er vooral over hoe je urologische problemen kunt voorkomen. De sprekers waren dezelfde specialisten die de volgende dag de operaties hebben uitgevoerd.

Meekijken
"Woensdag hebben we op twee OK's parallel geopereerd, met een live-verbinding naar De Waver waar mensen konden meekijken. In totaal ging het om zes operaties: drie voor het aanbrengen van een kunstsluitspier voor de blaas en drie erectieprotheses. Normaal doen we in VUmc jaarlijks tien sluitspier- en tien erectieprotheses, dus dit is zeker een substantieel deel van het totaal", aldus Meuleman. In 2009 organiseerde urologie de eerste OK-marathon, die vooral gericht was op het wegwerken van wachtlijsten. Urologie kreeg daarvoor tijdens de nieuwjaarsreceptie een teamprijs. De OK-marathon van 24 maart was gericht op uitbreiding van kennis. "Tijdens een operatie gebeuren er altijd onverwachte dingen, dus als je er meerdere achter elkaar ziet, leer je meer dan wanneer je er één meemaakt. Urologen en urologen-in-opleiding konden mee wassen en assisteren bij de ingreep en daarnaast konden belangstellenden meekijken in De Waver. Heel veel mensen konden op deze manier van de OK-marathon leren. De gebruikte technieken kunnen we straks een betere plaats geven in ons behandelplan, wat voor toekomstige patiënten natuurlijk een groot voordeel is."

Gasten
Volgens Meuleman zijn alle zes de operaties goed verlopen. De bekende Nederlandse uroloog Mels van Driel van UMC Groningen was verantwoordelijk voor de erectieprotheses, de Amerikaanse chirurg Leroy Jones deed de sluitspierprotheses. "In zijn ziekenhuis in St. Antonio, Texas voert hij wel driehonderd operaties per jaar uit. Het was dus mooi om te zien met hoeveel routine hij dat deed. Vanwege het infectiegevaar bij protheses is het zaak om snel en soepel te opereren, zonder veel bloedverlies en die man heeft echt gouden handjes. Zijn 'tissue handling' is fenomenaal. En dankzij de live transmissie waren de operaties ook in De Waver heel goed te volgen. Al met al een hele dynamische dag, waarover iedereen erg enthousiast is." Oorspronkelijk zou Meuleman ook een deel van de operaties voor zijn rekening nemen, maar dat liep helaas anders. "Ik had de pech dat ik net die week mijn arm niet goed kon bewegen door een slijmbeursontsteking in mijn schouder. Gelukkig hebben mijn collega's het uitstekend gedaan. Ik heb er zelf zeker ook wat van opgestoken, al doe ik dit werk al twintig jaar. Met name van mijn Amerikaanse collega heb ik trucjes geleerd waar ik straks mijn voordeel mee kan doen. Over al die leermomenten zijn we zo positief dat we in het najaar weer een marathon gaan houden, op het gebied van urethra-chirurgie: het verhelpen van vernauwingen in de plasbuis. Zodat we ook op dat ingewikkelde terrein onze kennis kunnen uitbreiden op een eigentijdse manier."

Jeroen Kleijne
bron: Tracer