Ministerie van Defensie

Nieuwe lichting agenten in Urzugan

9 april 2010, 14.05 uur

Een nieuwe lichting Afghaanse politieagenten heeft gisteren in Uruzgan een diploma ontvangen. Daarmee rondden ruim 100 agenten de 8-weekse opleiding in het politie trainingscentrum op de Multinational Base Tarin Kowt succesvol af.

Naast Nederlandse, Australische en Amerikaanse militairen kregen de agenten in spé ook les van Afghaanse instructeurs. Het is de bedoeling dat de Afghaanse politie de opleiding van nieuwe collega's steeds meer zelf ter hand neemt.

De rekruten werkten de afgelopen weken aan elementaire politievaardigheden zoals fouilleren, hygiëne, discipline en salueren. Ook kregen zij een schietopleiding en lessen in zelfverdediging, verkeer en mensenrechten.

Opmerkelijk

TFU-commandant Kees van den Heuvel reikt de diploma's uit. (Foto: Defensie)

Als je beseft dat nieuwe agenten vaak zonder enige ervaring beginnen aan de cursus, is het volgens brigadegeneraal Kees van de Heuvel, commandant van Task Force Uruzgan opmerkelijk hoeveel vorderingen zij in een korte periode weten te maken.

Loyaal

Waarnemend civiel vertegenwoordiger Johan Verboom sprak de nieuwe lichting agenten tijdens de diploma-uitreiking toe. "Jullie zijn het gezicht van de politiemacht in Uruzgan. Breng in praktijk wat jullie hebben geleerd, wees eerlijk en loyaal. We werken uiteindelijk met zijn allen voor een leefbare omgeving voor jullie en voor jullie kinderen."

Netjes

De agenten zijn erg trots op hun nieuwe status. (Foto: Defensie)

Op de plechtigheid, waarbij meerdere Afghaanse hoogwaardigheidsbekleders acte de présence gaven, drukte het hoofd van de Afghaanse politiedienst Juma Gul de agenten op het hart hun uniform altijd te dragen en er voortdurend netjes uit te zien. "Dan krijg je het respect van de bevolking."

Behoefte

Over 2 weken start alweer een nieuwe opleiding. Aansluitend begint een voortgezette 6-weekse opleiding voor het midden- en hogere kader van de Afghaanse politie. Voorlopig bestaat er nog een grote behoefte aan goed opgeleide politiemannen om de veiligheid van burgers verder te garanderen.