Rechtbank 's-Hertogenbosch


Deels voorwaardelijke gevangenisstraf en beroepsverbod voor bejaardenverzorger

âs-Hertogenbosch, 9 april 2010 - De rechtbank âs-Hertogenbosch heeft een 21-jarige man veroordeeld tot 730 dagen gevangenisstraf waarvan 539 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaren voor een poging seksueel binnen te dringen bij een ernstig dementerende vrouw. Ook mag de man drie jaar zijn beroep als helper/verzorger in de zorgsector niet uitoefenen.

De verdachte werkte als helper/verzorger in een zorgcentrum in Eindhoven. Hij heeft in augustus 2009 geprobeerd om seksueel binnen te dringen bij een aan zijn hulp en zorg toevertrouwde 93-jarige ernstig dementerende vrouw. Door zijn handelingen heeft hij geen enkele rekening gehouden met de kwetsbare positie van het slachtoffer en haar geestelijke beperkingen en heeft zodoende een uitermate grote inbreuk gemaakt op haar lichamelijke en geestelijke integriteit.

Uit een rapport van een psychiater en psycholoog blijkt dat de man lijdt aan een identiteitsstoornis en er sprake is van ernstig bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling. Het recidiverisico wordt als reëel ingeschat. Met de lange proeftijd van vijf jaren beoogt de rechtbank het belang van de maatschappij maximaal te beschermen. Als bijzondere voorwaarde bij de gevangenisstraf bepaalt de rechtbank dat de verdachte zich moet houden aan de aanwijzingen van de reclassering, ook als dat een langdurige klinische behandeling inhoudt. Daarnaast acht de rechtbank het noodzakelijk dat de man gedurende een langere periode niet meer in de zorgsector werkzaam zal zijn en legt dit beroepsverbod van drie jaren als afzonderlijke bijkomende straf op.

LJ Nummer

BM0570

Zie het origineel
Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 9 april 2010 Naar boven