TenneT


ENTSO-E publiceert onderzoeks- en ontwikkelingsplan

09-04-2010 Het Europese netwerk van transmissiesysteembeheerders voor elektriciteit (ENTSO-E - European Network of Transmission System Operators for Electricity) heeft de eerste editie van zijn onderzoeks- en ontwikkelingsplan (R&D-plan) gepubliceerd. In het R&D-plan van ENTSO-E zijn de commentaren verwerkt die ENTSO-E tijdens de inspraakperiode, van 11 januari 2010 tot
22 februari 2010, van belanghebbenden heeft vernomen.

Het plan sluit aan bij de strategische doelen van netbeheerders en levert een belangrijke bijdrage aan het door de Europese Commissie gevoerde proces dat moet leiden tot een plan voor een Strategische Energietechnologie (SET-plan). Het doel is om een dialoog op gang te brengen tussen Europese netbeheerders, Europese regelgevende instanties, EU-lidstaten en de Europese Commissie.

Het R&D-plan van ENTSO-E is het resultaat van de inspanningen van ENTSO-E-leden om oplossingen te vinden voor de doelen die in het EU-energiebeleid voor 2020 en daarna aan de elektriciteitssector worden gesteld. Het plan omvat voorstellen betreffende onderzoek, ontwikkeling en demonstratieprojecten met concrete verwachte voordelen conform de in het EU-energiebeleid gestelde doelen.

Met het oog op de mogelijke ontwikkeling van `smart grids', van micronetten tot grote supernetten of intelligente elektriciteitsnetten, benadrukt het R&D-plan van ENTSO-E tevens de noodzaak om de interactie tussen netbeheerders en distributienetbeheerders te preciseren.

ENTSO-E onderkent het belang van onderzoek en ontwikkeling voor het gehele activiteitenpakket van netbeheerders. De oprichting van een werkgroep voor onderzoek en ontwikkeling (WG R&D - Working Group for Research and Development), die binnen ENTSO-E een functieoverstijgende, coördinerende rol vervult ten aanzien van het R&D-takenpakket, waarborgt een evenwichtige verdeling van aandacht over alle aangelegenheden die betrekking hebben op de activiteiten van netbeheerders: systeembeheer, het functioneren van elektriciteitsmarkten, de ontwikkeling van transportnetten, en implementatie en beheer van bedrijfsmiddelen.

Het opstellen van het R&D-plan is een van de belangrijke verrichtingen die van ENTSO-E worden verwacht. Het Derde Energiepakket stelt als eis, zowel in Richtlijn 2009/72/EG als in Verordening 714/2009, dat ENTSO-E in het kader van zijn werkprogramma voor 2009-2010 een R&D-plan dient op te stellen. Hoewel Verordening 714/2009, artikel 10 geen formele inspraakprocedure over het R&D-plan van ENTSO-E vereist, is toch besloten tot een inspraakprocedure over het document (tussen 11 januari en 22 februari 2010), omdat van belanghebbenden waardevolle bijdragen aan het document werden verwacht. In de eerste editie van het R&D-plan zijn deze bijdragen van belanghebbenden tijdens de openbare inspraak verwerkt.

www.entsoe.eu