Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


OLVG grootste hiv-centrum van Nederland

Amsterdam , maandag 12 april 2010

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is het grootste hiv-centrum van Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van de Stichting HIV Monitoring. Nederland telt ongeveer 17.000 geregistreerde personen met een hiv-besmetting. Een op de zes is onder behandeling in het OLVG.

Sneller testen
Het OLVG behandelt al sinds begin jaren '80 patiënten met hiv en aids. Het ziekenhuis is een van de 25 door de overheid erkende hiv-centra in Nederland en een van de zes centra in Amsterdam. Met name door het toepassen van combinatietherapie is de levensverwachting van deze patiëntengroep de afgelopen tien jaar enorm toegenomen. Maar hiermee neemt het aantal nieuwe patiënten niet af, vertelt internist Kees Brinkman: "Per jaar melden zich ruim tweehonderd nieuwe hiv-geïnfecteerden in ons centrum. Een grote groep is pas kort geleden positief getest. De verwachting is dat het aantal hiv-geïnfecteerden landelijk gezien in 2015 is verdubbeld. Dit komt met name door het risicogedrag van de groep mensen die nog niet weet dat ze besmet is geraakt. Schattingen laten zien dat veertig procent van de mensen met hiv zelf niet weet dat ze besmet is, omdat ze nog nooit getest zijn." Om mensen te motiveren om zich sneller te laten testen, kan iedereen elk jaar rond Wereld AIDS Dag een week lang terecht in het OLVG voor een gratis hiv-sneltest.

Vaste arts
In Amsterdam wonen relatief veel hiv-besmette mensen. Het is belangrijk dat deze mensen in het OLVG terecht kunnen. Maar ook niet-Amsterdammers komen graag naar het OLVG voor hun behandeling. Een van de redenen hiervoor is dat patiënten in het OLVG altijd onder behandeling van dezelfde arts staan. Kees: "Mensen die hier vast onder behandeling zijn, worden niet gezien door een arts-assistent, maar altijd door de specialist. Zo hoef je niet elke keer met iemand anders je behandeling te bespreken. Dat is voor veel mensen een reden om naar Amsterdam te komen, ook als ze hier niet in de buurt wonen."