Medezeggenschap van gepensioneerden: uur v/d waarheid op 13 april 2010

12/04/2010 16:00

Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties

Persbericht

Utrecht, 12 april 2010

Medezeggenschap van gepensioneerden: uur van de waarheid op 13 april 2010

Dinsdag 13 april bespreekt de Tweede Kamer het initiatiefwetsvoorstel van de kamerleden Koser Kaya (D66) en Blok (VVD) over medezeggenschap van pensioengerechtigden in de pensioenfondsbesturen.

De CSO roept de partijen in de Tweede Kamer op om het initiatiefwetsvoorstel te ondersteunen.

Gepensioneerden, verenigd in de bij de CSO aangesloten ouderenorganisaties pleiten al vele jaren voor een wettelijke vertegenwoordiging van gepensioneerden in de besturen van de pensioenfondsen.

Het initiatiefwetsvoorstel beoogt het recht van pensioengerechtigden op medebestuur bij bedrijfstakpensioenfondsen gelijk te trekken met dat van de pensioengerechtigden bij ondernemingspensioenfondsen.

Het wetsvoorstel van D66 en VVD is wat de CSO betreft een goede volgende stap in de medezeggenschap van gepensioneerden.

Het wetsvoorstel brengt een wijziging aan in de bestaande situatie. De CSO vindt dat de rapporten van de commissies Frijns en Goudswaard geen aanleiding geven om het wetsvoorstel af te wijzen. Integendeel, de in de rapporten geconstateerde verschuiving van de risico's maakt een wettelijk geregelde (mede)zeggenschap voor pensioengerechtigden én andere belanghebbenden op korte termijn extra noodzakelijk.

Door de voorgestelde wetswijziging ontstaat er een betere, evenwichtigere, uitgangspositie om in de toekomst verschillende modellen voor de governance bij pensioenfondsen te ontwikkelen.