Algemene Inspectiedienst (AID)

Drie van de vier veetransporteurs fout

13 april 2010

Tijdens een transportcontrole op de A27 ter hoogte van Meerkerk verbaliseerde de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op maandag 12 april drie veetransporteurs voor het overtreden van de regels gesteld aan het vervoeren van dieren. In totaal controleerde de dienst vier transporten. Een Nederlandse transporteur die ruim tweehonderd slachtvarkens importeerde had alles op orde.

Een Ierse kalvertransporteur kreeg proces-verbaal omdat ongeveer honderd van de ruim driehonderd door hem vervoerde dieren niet konden beschikken over voldoende stahoogte. De vervoerder kreeg tevens een verbaal omdat zijn wagen 4.14 meter hoog was, terwijl in Nederland slechts een hoogte van 4.00 meter is toegestaan. Het was niet de eerste keer dat de Ier de fout in ging, eerder dit jaar liep hij ook al tegen de lamp omdat een aantal van zijn dieren klem stond tegen de bovenste laadvloer en omdat zijn wagen te hoog was.

Een vervoerder van ruim vierhonderd schapen die onderweg was naar België, ging op de bon omdat een gedeelte van zijn dieren, ongeveer veertig, klem zat tegen het dak van de veewagen. De dieren zijn overgebracht naar een dicht bijzijnde verzamelplaats. Daar werd een deel van de dieren overgeladen op een andere wagen en opnieuw gecertificeerd voor export. Ook deze wagen voldeed overigens, net als die van de Ier, niet aan de gestelde eisen. De wagen was 4.10 meter hoog.

Tot slot werd een Belg geverbaliseerd omdat hij zijn wagen niet had gereinigd en ontsmet nadat hij in Nederland runderen had gelost. Om de verspreiding van dierziekten te voorkomen of te beperken moet ieder veetransport nadat het evenhoevigen heeft gelost, worden gereinigd en ontsmet.

De AID blijft tijdens haar vervoerscontroles aandacht besteden aan de vereiste stahoogte en de beladingsnorm.