Rapport commissie-Veerman stimulerende bijdrage

13/04/2010 14:30

Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) acht het rapport van de Commissie toekomstbestendig hoger onderwijs stelsel onder voorzitterschap van prof. dr. C.P. Veerman een stimulerende bijdrage aan het denken over het Nederlandse hoger onderwijs.

De accenten die de commissie aanbrengt op het gebied van kwaliteitsverbetering worden door de NVAO onderschreven. De NVAO heeft in de afgelopen periode ook zelf de nadruk gelegd op de noodzaak om te komen tot de ontwikkeling van een meer gedifferentieerd en internationaal gericht onderwijsaanbod. Daarnaast onderschrijft de NVAO ten volle dat een stevige verbinding tussen onderwijs en onderzoek en investeringen in de kwalificaties van docenten tot kwaliteitsverbetering zullen leiden.

De NVAO beschouwt de ontwikkeling van het nieuwe accreditatiestelsel - met het toekennen van de vier oordelen "onvoldoende", "voldoende", "goed" en "excellent" aan beoordeelde opleidingen - als een goede ondersteuning van de voorstellen van de commissie om te komen tot meer diversiteit en differentiatie. Daarnaast levert de mogelijkheid om bijzondere kenmerken toe te kennen aan opleidingen en instellingen een extra kans op een betekenisvolle profilering. Zo ontwikkelt de NVAO op dit moment bijvoorbeeld een apart certificaat voor het bijzondere kenmerk internationalisering. Opleidingen kunnen zich daarmee zowel op nationaal niveau als in Europees verband extra onderscheiden.

De NVAO verwacht met het nieuwe accreditatiestelsel en het karakter van het certificaat "bijzonder kenmerk" een bijdrage te kunnen leveren aan een nieuwe dynamiek in de profilering van de kwaliteit en diversiteit binnen het Nederlandse hoger onderwijs, hetgeen in lijn is met de voorstellen van de commissie-Veerman.





http://www.nvao.net/