Algemene Onderwijsbond

datum: 13 april 2010
Het rapport Veerman biedt de kans elke student zo hoog mogelijk op te leiden. Maar dan moet de politiek wel de regie gaan nemen. Dat is voor de Algemene Onderwijsbond (AOb) de conclusie uit het rapport Veerman, dat vandaag is verschenen. De commissie schetst het perspectief van een beter op de student gericht aanbod in het hoger beroepsonderwijs (hbo) en gerichte investeringen in kwaliteit. AOb-bestuurder Gerrit Stemerding: "Onze ambitie is om van het hoger onderwijs toponderwijs te maken. De overheid moet dan de regie nemen over toegankelijk, publiek en goed onderwijs voor elke student."

Completer studieaanbod
Zowel aan het begin als aan het eind van de hbo-opleiding introduceert de Commissie nieuwe opleidingen. De âAssociate Degreeâ maakt de aansluiting tussen mbo en hbo makkelijker en de hbo-master geeft mogelijkheden om beroepsgericht verder te studeren na de bachelor. Ook pleit de commissie voor meer brede bachelors. Het onderzoek krijgt een vaste plek in het hbo en de titulatuur wordt eerlijker. Zo komen er âmeer smakenâ in het hbo, de student profiteert daarvan.

Toegankelijk en publiek stelsel
Volgens de AOb vertrouwt het rapport echter teveel op de autonomie van de instellingen. Zo constateert de commissie terecht een versnippering van studierichtingen, maar ziet ze over het hoofd dat de zelfregie van de instellingen hiervan de oorzaak is. De AOb voelt er dan ook niets voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs meer in handen te leggen van de opleidingen door het breed toestaan van selectie of het zelf kunnen vaststellen van de collegegelden. Ook moeten de nieuwe smaken in het stelsel gecontroleerd worden ingevoerd. De vormgeving van het onderwijs moet je niet overlaten aan het spel der vrije krachten.

Geld naar de collegezaal
De commissie pleit voor stevige investeringen in het hoger onderwijs en in de kwaliteit van het personeel. De AOb is het daar zeer mee eens maar mist al langer garanties dat het geld ook op de goede plek komt. De kwaliteit moet omhoog en dan moet er vooral geïnvesteerd worden in het onderwijs zelf. Dus moeten er meer en hoger opgeleide leraren beschikbaar komen om studenten alle aandacht te geven. De AOb wil dat de overheid ook hier de regie neemt en geld veel gerichter inzet dan nu gebeurt.