Ministerie van Defensie

Defensie bergt vliegtuig uit Tweede Wereldoorlog

13 april 2010, 16.56 uur

Militaire specialisten zijn gisteren in Apeldoorn begonnen met de berging van een Duits jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Bij deze opdracht werken de vliegtuigbergingsdienst van het Logistiek Centrum Woensdrecht, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht nauw met elkaar samen.

De restanten van het toestel en de overblijfselen van de vlieger liggen op een Apeldoorns perceel. Volgens de bewoners stortte daar tijdens de oorlog een Duits vliegtuig neer. Na grondig vooronderzoek gaven de autoriteiten een positief bergingsadvies.

Naast de technische expertise voor de ruiming van het toestel en de eventueel aanwezige munitie, gaat het bij een dergelijke berging ook om het respect en de eer voor de omgekomen vlieger. Defensie zet daarvoor de Bergings- en Identificatiedienst in die vermiste militaire, burger- en verzetsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog opspoort, bergt, identificeert en herbegraaft. Families van oorlogsvermisten krijgen daarmee een kans op verwerking van hun verlies.