Ingezonden persbericht


Persbericht

14 april 2010

Jeugdige koffieboeren gaan voor eerlijke prijs

Gouda/Gorinchem - Driestar Educatief en Woord en Daad presenteren het onderwijsexempel 'Eerlijk handelen'. Door de ogen van Memito, een jongen uit Nicaragua, maken leerlingen van basisscholen kennis met het intensieve proces van koffiebonen verbouwen, plukken, bewerken en verkopen en de (on)eerlijke verhoudingen in dat proces.

Exemplarisch onderwijs is een manier van lesgeven en denken waarin diepgang in leren en persoonlijke betrokkenheid een belangrijke plaats innemen. Het wordt vormgegeven met behulp van zogeheten exempels, een samenhangende onderwijseenheid waarin voor leerlingen een bepaald thema aan de orde gesteld wordt. Inmiddels bestaat er een stevig repertoire aan exempels uit diverse vakgebieden. Voorbeelden hiervan zijn Johannes Calvijn, Anne Frank, de Ramp van 1953, Torens bouwen en Sloot en Plas.

Omdat Driestar Educatief en Woord en Daad sinds eind 2009 in een strategische alliantie met elkaar samenwerken, is nu gekozen voor een exempel dat gerelateerd is aan het thema 'ontwikkelingshulp'. Ontwikkelingshulp gaat verder dan financiële steun. Ook consumptiegedrag aan onze kant van de wereld heeft effect op de omstandigheden van mensen ver weg. Die boodschap willen Woord en Daad en Driestar Educatief aan de achterban doorgeven. René Paauwe, docent en ontwikkelaar aardrijkskunde op de hogeschool, vertelt: 'We richten ons op leerlingen uit de bovenbouw van het primair onderwijs, op Nicaragua, een land waar Woord en Daad contacten heefen een product dat daar wordt verbouwd. Woord en Daad is daar betrokken bij een fairtradeproject waarbij koffieboeren gestimuleerd worden deel te nemen aan een coöperatie die hen financieel minder kwetsbaar maakt.' Door middel van een doordachte opzet, uitgebreid beeldmateriaal en een eigentijdse viewer wordt een vrij abstract thema heel dichtbij gebracht.

Beide organisaties willen brede bekendheid geven aan de totstandkoming van het exempel, ondermeer in de eigen magazines, tijdens speciale regioavonden en via de media.

Het exempel wordt ondersteund door een beeldbank met levensecht foto- en videomateriaal dat via www.dearchipel.eu wordt aangeboden. Vanaf 15 april is het exempel beschikbaar voor de deelnemende scholen. Ook scholen die nooit eerder werkten met het exemplarisch onderwijs, worden uitgenodigd om kennis te maken met het nieuwste product.

*** Einde persbericht***

Noot voor de redactie (