Stimuleringsfonds voor de Pers

Liones BV - Onderzoek naar multimediale verdienmodellen voor uitgeeftitels

Datum besluit: 22-03-2010

Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft besloten een subsidie ter hoogte van EUR 75.640, waarvan de helft krediet, beschikbaar te stellen aan Liones voor het uitvoeren van een onderzoek gericht op multimediale verdienmodellen voor uitgeeftitels.

Het onderzoek gaat uit van experimenten op de website Publishr.nl, waarbij geanalyseerd wordt wat de randvoorwaarden en succesfactoren zijn om en rond een bestaande uitgeeftitel een rendabele multimedia propositie te ontwikkelen. Hiertoe worden verschillende verdienmodellen in de praktijk toegepast en direct gedeeld met de bezoekers van Publisher.nl, die daarop kunnen reageren en ook voorstellen voor nieuwe experimenten kunnen doen. Per verdienmodel wordt onderzocht aan welke randvoorwaarden moet worden voldaan om een zo groot en relevant mogelijk bereik te creëren met behulp van diverse media (internet, print, mobiel, events, whitepapers, video). Op basis van dit bereik wordt onderzocht hoe en onder welke voorwaarden de maximale conversie gerealiseerd kan worden.

Het bestuur wees de aanvraag toe op grond van artikel 8.15 van de Mediawet dat de mogelijkheid biedt voor het uitvoeren van een onderzoek ten behoeve van de persbedrijfstak als geheel. De onderzoeksresultaten hiervan kunnen vervolgens voor uitgevers van nut zijn in hun multimediale plan van aanpak. Naar de mening van het bestuur past dit onderzoek derhalve binnen de doelstellingen van het Stimuleringsfonds voor de Pers en zal het de bedrijfstak ten goede komen.