Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders en bijgaand twee persberichten:


1 Inspraak nieuwbouw Opaalweg
Het college heeft het concept Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) voor nieuwbouw aan de Opaalweg/Amethistweg vrijgegeven voor inspraak. Bouwfonds wil op deze plek 47 starters(koop)woningen realiseren. De gemeente verleent medewerking aan dit initiatief en heeft randvoorwaarden, die staan in het concept SPvE, voor de nieuwbouw opgesteld. Belanghebbenden kunnen tijdens de inspraakperiode (6 weken) van 20 april tot en met 1 juni reageren op het concept SPvE. Belanghebbenden worden ook nog uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst.

Voor meer informatie: Jeroen Bos, 030 - 286 16 83.


2 Inspraak voorontwerp Bestemmingsplan Hoge Woerd Het college van b en w heeft het voorontwerp bestemmingsplan Hoge Woerd vrijgegeven voor inspraak. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk in de Hoge Woerd een Romeins Castellum te bouwen. In Castellum Hoge Woerd worden diverse voorzieningen gehuisvest zoals een tentoonstellingsruimte over het Romeins verleden, een theater, een cultuurhuis, een educatiecentrum van het NMC voor scholieren en stallen van een kinderboerderij. Ook het Romeinse schip dat in de omgeving is opgegraven wordt er tentoongesteld. Na afloop van de inspraak wordt gestart met het architectonisch ontwerp van het Castellum, dat naar verwachting in 2013 open gaat voor publiek. Tijdens de inspraaktermijn van 22 april tot en met 2 juni kan men een reactie op het voorontwerp bestemmingsplan indienen. De gemeente organiseert op 28 april 2010 van 19.30 tot 21.00 uur een inloopavond voor bewoners en belangstellenden in het Informatiecentrum Leidsche Rijn, Verlengde Vleutenseweg 32.

De Hoge Woerd is een onderdeel van het Leidsche Rijn Park en wordt momenteel ingericht als Romeins themapark. Rondom de Hoge Woerd wordt Het Lint (1,5 km) aangelegd. Het terrein is ingericht met boomgaarden, tuinen en dierenweides van het NMC. Ook de plattelandswinkel en het historische kassencentrum van de firma Goes zijn er gehuisvest, alsmede een leerlingwerkplaats van de Stichting Bouwloods en een kinderdagverblijf. Hoogtepunt van de Hoge Woerd wordt echter de herbouw van het Romeinse Castellum dat ooit in de Hoge Woerd heeft bestaan.

Voor meer informatie: Jeroen Bos, 030 - 286 16 83.


3 Stedenbouwkundig Plan 'Uitbreiding Sportpark Leidsche Rijn Park-zuid' vastgesteld Het College van B en W heeft het Stedenbouwkundig Plan 'Uitbreiding sportpark Leidsche Rijn Park-zuid' na inspraak vastgesteld. De uitbreiding biedt een oplossing voor de wachtlijsten van de gebruikers van het sportpark: hockeyclub Fletiomare en voetbalvereniging VV De Meern. Het Stedenbouwkundig Plan betreft de uitbreiding van de sportvelden van VV De Meern in westelijke richting, de verschuiving van Het Lint in westelijke richting, het vervallen van een aantal vrije kavels achter het zwembad en het politiebureau, het verplaatsen van volkstuincomplex ABZ en het verplaatsen van de toegang voor langzaam verkeer naar zwembad Fletiomare naar de achterzijde van het zwembad Het Stedenbouwkundig Plan heeft eind 2009 ter inzage gelegen. Naar aanleiding van de inspraakreacties is het plan op onderdelen gewijzigd. Zo is de ontsluitingsweg voor de vrije kavels en het appartementencomplex weer op de oorspronkelijke plek teruggebracht en aangesloten op de Esdoornlaan. Daarnaast is het volkstuincomplex verplaatst van een locatie achter zwembad Fletiomare naar een plek tussen Het Lint en VV De Meern.

Voor meer informatie: Jeroen Bos, 030 - 286 16 83.


4 Nieuw bestemmingsplan Catharijnesingel
Het college heeft het bestemmingsplan Catharijnesingel inclusief de beantwoording van de ingediende zienswijzen ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. Dit bestemmingsplan maakt het herstel van de Catharijnesingel en de aanpassing van de daarbij behorende verkeersknooppunten mogelijk. In dit plan zijn de ruimtelijke structuren en de verschillende functies in het gebied vastgelegd. Een essentieel onderdeel in dit bestemmingsplan vormt het terugbrengen van het water in dit deel van de binnenstad. Hiermee wordt de historische singelstructuur rond de binnenstad in ere hersteld.