Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

7 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200808652/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 14 april 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Billybird Park Hemelrijk' van de gemeente Uden) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Billybird Park Hemelrijk' van de gemeente Uden. Het plan maakt een tweede recreatieplas van drie hectare en 150 recreatiewoningen mogelijk bij het recreatiepark 'Billybird Park Hemelrijk' in Volkel. Een aantal inwoners uit Volkel verzet zich tegen de provinciale goedkeuring van het plan. Daarom zijn zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De inwoners wonen langs de belangrijkste ontsluitingsweg van het recreatiepark. Zij vrezen vooral voor verkeersoverlast vanwege de auto's die van en naar de recreatiewoningen rijden. Het provinciebestuur heeft aan bepaalde delen van het plan goedkeuring onthouden. Het gaat onder meer om de aanleg van een verbindingsweg die volgens het provinciebestuur een leefgebied voor struweelvogels doorsnijdt. Ook heeft het provinciebestuur goedkeuring onthouden aan de mogelijkheid om bedrijfswoningen te bouwen. Een vastgoedbedrijf uit Volkel is tegen deze onthouding van goedkeuring in beroep gekomen. Zie ook de uitspraak in zaaknummer 200808340/1 die de Raad van State eveneens op 14 april a.s. openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de ontgrondingsvergunning die het provinciebestuur aan het vastgoedbedrijf heeft verleend. De vergunning maakt het mogelijk om grasland en bouwland te ontgronden om de nieuwe recreatieplas aan te leggen. De inwoners verzetten zich ook tegen deze ontgrondingvergunning. De Raad van State heeft beide zaken op 15 december jl. op zitting behandeld.
2. 200905089/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 14 april 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor appartementen- en winkelcomplex aan Vredenburgplein in Utrecht) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor de bouw van een appartementen- en winkelcomplex met openbare fietsenstalling aan het Vredenburgplein naast het Muziekpaleis. De vereniging Bewoners Overleg City Project, de stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht en de stichting Zelfstandige Ondernemers Utrecht zijn het niet eens met de bouwvergunning en gingen eerder tegen de vergunning in beroep bij de rechtbank in Utrecht. Die stelde de vereniging en de stichtingen in juni 2009 in het ongelijk. Volgens de rechtbank leidt het bouwplan niet tot overbewinkeling in Utrecht. Bovendien is er naar haar oordeel niet gehandeld in strijd met de luchtkwaliteitsregels. De vereniging en de stichtingen zijn tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is de rechtbank partijdig geweest doordat geen rekening is gehouden met de verhinderdata van een gemachtigde bij de planning van de rechtszittingen. Daardoor kon de gemachtigde de zittingen niet bijwonen. Ook bestrijden zij de overwegingen van de rechtbank dat er geen overbewinkeling zal plaatsvinden en dat het bouwplan niet leidt tot verslechtering van de luchtkwaliteit. De Raad van State heeft de zaak op 22 februari jl. op zitting behandeld.
3. 200905095/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 14 april 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom vanwege permanente bewoning recreatiewoning in Norg) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Noordenveld heeft opgelegd aan een inwoner van Norg omdat hij een recreatiewoning aan de Langeloërduinen in Norg permanent bewoont. De man vindt dat dit op grond van het gemeentelijk beleid, dat geldt sinds de gemeentelijke herindeling, is toegestaan. Het gemeentebestuur vindt dat het beleid van vóór de herindeling in zijn geval van toepassing is en dat de man daarom geen recht heeft op permanente bewoning. Verder zou aan de bewoners van een recreatiewoning op het park Bonhagen wel toestemming zijn verleend om de woning permanent te bewonen. Ten slotte bestaat er volgens de man zogenoemd 'zicht op legalisatie', omdat zijn recreatiewoning sinds enige tijd binnen de bebouwde kom ligt, aangezien de grens daarvan is verplaatst. De Raad van State heeft de zaak op 15 maart jl. op zitting behandeld.
4. 200905312/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 14 april 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor Brand Bierbrouwerij vanwege geluidsoverlast) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Gulpen-Wittem heeft opgelegd aan Brand Bierbrouwerij aan de Brouwerijstraat in Wijlre. Het gemeentebestuur heeft dat gedaan omdat de bierbrouwerij in strijd met de milieuvergunning teveel verkeersgeluid in de avond en nacht veroorzaakt. Dit zou komen doordat de bierbrouwerij enkele biertransporten heeft verplaatst van de dag naar de avond en de nacht. De bierbrouwerij is het niet eens met de dwangsom en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf vindt dat hij de geluidsvoorschriften niet overtreedt. Verder vindt hij dat het gemeentebestuur hem de kans had moeten geven om die maatregelen te treffen die nodig zijn om de vermeende overtreding te beëindigen. Ook een omwonende is tegen de dwangsom in beroep gekomen. Hij vindt dat het gemeentebestuur ook een dwangsom had moeten opleggen vanwege de trillinghinder die hij ervaart. Zie ook de uitspraak in zaaknummer 200905313/1 die de Raad van State eveneens op 14 april a.s. openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de weigering door het gemeentebestuur om nog meer maatregelen te treffen tegen de bierbrouwerij. De inwoner had daarom verzocht. Volgens hem waren er nieuwe omstandigheden waartegen het gemeentebestuur moest optreden. Het gemeentebestuur heeft dat verzoek afgewezen, omdat hij al een dwangsom had opgelegd aan het bedrijf. De man is het daar niet mee eens en is tegen de weigering door het gemeentebestuur in beroep gekomen bij de Raad van State. De Raad van State heeft beide zaken op 5 maart jl. op zitting behandeld.
5. 200906148/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 14 april 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor café aan Stratumseind in Eindhoven vanwege geluidsoverlast) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven heeft opgelegd aan café De Looijer aan het Stratumseind in de gemeente. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat het café de geluidvoorschriften overtreedt. Dit komt doordat de geluidsbegrenzer in het café niet goed zou zijn afgesteld. Het café bestrijdt dit en is tegen de dwangsom in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het café zijn de geluidmetingen onjuist en onzorgvuldig uitgevoerd. Verder vindt het café de dwangsom niet redelijk, omdat het al lange tijd in het uitgaansgebied van Eindhoven is gevestigd. De Raad van State heeft de zaak op 15 januari jl. op zitting behandeld.
6. 200906820/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 14 april 2010
proceduresoort: Herziening
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Verzoek president Hells Angels om uitspraak te herzien) Uitspraak over het verzoek van de president van de Hells Angels aan de Raad van State om een eerdere uitspraak te herzien. Het gaat om de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 26 november 2008 over het besluit van de korpschef van de politieregio Brabant-Noord om hem geen toestemming te verlenen om beveiligingswerkzaamheden te verrichten. Die uitspraak met zaaknummer 200801483/1 is te vinden op deze site. De korpschef weigerde de toestemming, omdat de betrouwbaarheid van de persoon volgens hem niet boven elke twijfel was verheven. Hiertoe voerde de korpschef aan dat er een strafzaak liep over deelname aan een criminele organisatie. Dit baseerde hij onder meer op een aantal processen-verbaal en gegevens in het zogenoemde Acroniemdossier. In de uitspraak van november 2008 is het hoger beroep van de man tegen de weigering ongegrond verklaard. De Raad van State heeft toen geoordeeld dat alleen al vanwege een aantal incidenten die de man niet of niet gemotiveerd had betwist, de korpschef zich in redelijkheid op het standpunt kon stellen dat de man onvoldoende betrouwbaar was om voor een beveiligingsorganisatie werkzaamheden te verrichten. De man heeft de Raad van State gevraagd om die uitspraak te herzien, omdat inmiddels het strafonderzoek is afgelopen en het Openbaar Ministerie in die zaak niet-ontvankelijk is verklaard. De documenten waarop de Raad van State destijds zijn oordeel heeft gebaseerd, hadden daarom niet bij de beoordeling mogen worden betrokken. De Raad van State heeft de zaak op 18 maart jl. op zitting behandeld.
7. 200907558/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 14 april 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor warmtecentrale stadsverwarming in Den Haag) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft verleend aan Aardwarmte Den Haag voor een warmtecentrale aan de Zuidwoldestraat in Den Haag. De centrale met een ketel van 25 MW zal worden gebruikt voor het stadsverwarmingsnet van de gemeente. Aardwarmte is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Den Haag, de energiebedrijven E.On Benelux en Eneco en een aantal woningcorporaties. De vereniging van huiseigenaren Florence Nightingale Park is tegen de vergunning in beroep gekomen. Zij vreest dat de centrale zal worden uitgebreid met nog een ketel van 25 MW. Ook is zij bang voor luchtverontreiniging in de directe omgeving van de centrale. Ten slotte is zij het niet eens met de locatie die gekozen is voor de centrale. De Raad van State heeft de zaak op 11 maart jl. op zitting behandeld. pagina: 1