Gemeente Venray

Brukske

14 april 2010

Variant 1 "Het Bruist" met sportzaal en wijkcentrum

College kiest voor uitwerking multifunctioneel centrum in Brukske

Het college van B en W heeft besloten voor uitwerking van Variant 1 voor de bouw van een brede school in Brukske. Deze voorziet in een volledige integratie van onderwijs-, zorg-, sport- en welzijnsfuncties. Het besluit maakt de weg vrij om verder te werken aan procedures, zodat eind 2010 krediet gevraagd kan worden. Het besluit is genomen op basis van studies van drie varianten. Ook is de mening van het Ondernemend Gezelschap Brukske (OGB) en van de bewoners van Brukske in het besluit meegewogen. Op 11 mei wordt de keuze voor Variant 1 behandeld in de raad.

Besluit op basis van studie en getoetste opinies

Het college hecht veel belang aan het nemen van een zo gefundeerd mogelijk besluit. Daarom zijn naast de input uit de variantenstudie tevens betrokken partijen die zijn verenigd in het OGB én de bewoners gevraagd om hun voorkeur uit te spreken over de varianten "Het Bruist", "Even Oversteken" en "Oud en Nieuw'. In januari heeft Brukske Mooi Anders vier bijeenkomsten voor de wijkbewoners georganiseerd. Wethouder Twan Jansen: "Nieuw was dat de bijeenkomsten zijn gehouden op momenten en plekken in de wijk dat mensen daar tóch al aanwezig waren: na de dienst in kerk en moskee, in het wijkcentrum en op school. Dus ook op zaterdagmiddag en zondagmorgen. Het bleek een goede keuze. Niet alleen was de opkomst hierdoor groot, ook de betrokkenheid was sterk." De keuze voor variant "Het Bruist" betekent dat we verder kunnen met de procedures en naar verwachting eind 2010 krediet kunnen aanvragen. "Een keuze die aansluit bij de wensen uit het Masterplan en die de bewoners in de toekomst het meeste biedt. Ik zie dan ook vol vertrouwen de verdere procedures tegemoet", aldus de wethouder.

Start procedures na groen licht raad en commissie

Zowel de mening van het OGB als die van de bewoners is meegewogen in het collegebesluit. Wethouder Jansen: "Uit de reacties blijkt dat binnen het OGB een meerderheid kiest voor variant 1. Onder de bewoners kiest meer dan tweederde voor deze variant. Ik vind dit een belangrijk signaal. Ook in de toekomst blijven we partijen betrekken bij de ontwikkelingen, bijvoorbeeld bij de ontwerpfase. We moeten samen de schouders eronder zetten." Ambtelijk kan nu verder gewerkt worden aan een stedenbouwkundig plan, bestemmingsplan en een exploitatieplan voor het centrumgebied. Tevens wordt het voorlopig ontwerp voor het MFC verder uitgewerkt. Dit vraagt uiteraard enige tijd. Als dat volgens schema verloopt kan eind 2010 een volgende belangrijke stap gezet worden. Dan moet krediet voor de plannen worden gevraagd, waarna de aanbestedingsprocedure in gang wordt gezet. De verwachting is dat in 2011 de bouw zou kunnen starten. De keuze voor "Het Bruist" wordt doorgestuurd naar de raad ter behandeling in mei.