Gemeente Breda

Oplossing voor lekkages in Chasséparking Breda

Er is een oplossing gevonden voor de problematiek van lekkages in de Chasséparking aan de Claudius Prinsenlaan in Breda.

Besloten is om lekwater in de garage op te vangen en af te voeren en scheuren in wanden en vloeren jaarlijks te injecteren. De definitieve vervanging van rubbers in de voegen van de bestrating op het dak wordt vijf jaar uitgesteld.

Wethouder Wilbert Willems:âIk ben blij dat uit onderzoek blijkt dat de veiligheid in de parkeergarage niet in het geding is en dat we binnen het bestaande budget van het parkeerbedrijf een afdoende oplossing hebben kunnen vinden voor de lekkages.â

In november 2001 is de Chasséparking in gebruik genomen. Na verloop van tijd traden lekkages op en werden in de vloer en wanden (haar)scheurtjes ontdekt. Daarop zijn verschillende reparaties uitgevoerd, maar zonder blijvend succes. In 2004 werden op het dak van de garage nieuwe voegen in de bestrating aangebracht om de uitzetting en krimp van bestratingsmaterialen op te kunnen vangen. Maar ook dat had niet het gewenste effect.
Na een bouwkundig onderzoek door de gemeente, waaruit vermoedens van bouwfouten naar voren kwamen, werd besloten een second opinion te laten uitvoeren door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Technisch adviesbureau Arcadis kreeg de opdracht aan te geven wat de oorzaken zijn van de lekkages, wat de gevolgen zijn op korte en lange termijn, welke oplossingen mogelijk zijn en welke vervolgstappen gedaan moeten worden. Ook heeft het de aansprakelijkheid voor de gebreken onderzocht.

Uit het onderzoek van Arcadis blijkt dat in het beton van de parkeergarage zwaardere bewapening had moeten zitten. Omdat dit niet het geval is, zijn plaatselijk (haar)scheuren ontstaan waardoor water naar binnen lekt. Als oplossing wordt dat water nu opgevangen en afgevoerd. Bovendien wordt de betonconstructie jaarlijks geïnspecteerd en daar waar nodig worden scheuren opgevuld. De kosten worden betaald uit het budget voor groot onderhoud van de garage. Ook bleek uit het onderzoek dat een verkeerd soort rubber is gebruikt voor de voegen in het garagedak. Dat probleem is op te lossen door die voegrubbers te vervangen, maar dat kan alleen door delen van de bestrating boven het dak te verwijderen. Het vervangen van die voegrubbers is weliswaar noodzakelijk maar kan, als het lekwater binnen de garage opgevangen en afgevoerd wordt, vijf tot acht jaar worden uitgesteld. In die tijd kan een financiële reserve worden gevormd om de vervanging van de voegrubbers te bekostigen. Die vervanging is uiteindelijk toch nodig, omdat anders na verloop van jaren betonrot in de constructie kan optreden.

Tenslotte is onderzocht of de kosten verhaald kunnen worden op de partijen die bij de ontwikkeling van de parkeergarage betrokken waren. Uit het rapport van Arcadis blijkt dat meerdere oorzaken van de huidige gebreken zijn aan te wijzen, waaronder ontwerp- en uitvoeringsfouten in combinatie met bezuinigingsmaatregelen. Het is daarom moeilijk om vast te stellen welke partijen verantwoordelijk zijn voor de gebreken. Bovendien is de termijn verlopen waarbinnen die partijen nog aansprakelijk te stellen zijn. De gemeente kiest er daarom voor om in een open gesprek met de betrokken partijen te komen tot een vorm van samenwerking voor herstel van de gebreken.

Breda, 14 april 2010