Rechtbank 's-Hertogenbosch


Gevangenisstraffen voor heling schilderijen Frans Halsmuseum

âs-Hertogenbosch, 14 april 2010 - De rechtbank âs-Hertogenbosch heeft zes mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen voor hun aandeel in de opzetheling van vijf schilderijen en het witwassen van het geld, terwijl ze wisten dat de schilderijen gestolen waren uit het Frans Halsmuseum.

Het Frans Halsmuseum in Haarlem deed in maart 2002 aangifte van de diefstal van vijf schilderijen, te weten "De kwakzalver" en "De tevreden drinker" van Adriaen van Ostade en "De kwakzalver" van Jan Steen en "Drinkgelag" van Cornelis Dusart en "De straatmuzikanten" van Cornelis Bega. Voor hun aandeel in de opzetheling van de schilderijen en het witwassen van het geld tussen maart 2002 en september 2008 zijn zes mannen veroordeeld. Een 24-jarige man uit âs-Hertogenbosch is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 maanden en 2 weken en de rechtbank legde zijn vader een gevangenisstraf op van 18 maanden. Een 71-jarige man kreeg voor onder meer zijn aandeel in de opzetheling en het witwassen achttien maanden cel opgelegd. Een man is veroordeeld tot 180 uren werkstraf en zes maanden gevangenisstraf voorwaardelijk en twee andere mannen kregen een werkstraf van 113 uren en twee maanden gevangenisstraf voorwaardelijk opgelegd. De rechtbank sprak een zevende man vrij.

De advocaten verzochten de rechtbank het openbaar ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. De rechtbank verwierp deze verweren. Wel is er volgens de rechtbank in het onderzoek sprake geweest van onherstelbare vormverzuimen. Niet alle geheimhoudersgesprekken zijn terstond door het openbaar ministerie vernietigd en een teamleider van de politie heeft bij een verhoor bewust niet de waarheid verteld. De rechtbank is van oordeel dat dit niet moet leiden tot bewijsuitsluiting of de niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie, maar vindt een vermindering van de straffen op zijn plaats. De rechtbank heeft de passend geachte straffen met een kwart verlaagd.

Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank in het nadeel van de verdachten meegewogen dat zij zich puur uit winstbejag hebben ingelaten met onder meer het helen van gestolen schilderijen die cultureel erfgoed zijn. Daarnaast is er van het betaalde aankoopbedrag voor de schilderijen tot op heden nog een bedrag van ⬠804.500,00 zoek.

De uitspraken volgen.

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 14 april 2010 Naar boven