RTL Group

Emile Roemer over bezuinigingen in 'Miljarden Gezocht' bij RTL Z

Woensdag 14 april praat SP-lijsttrekker Emile Roemer met presentator Peter van Zadelhoff over de bezuinigingen die Nederland te wachten staan in Miljarden Gezocht bij RTL Z. Dat doen zij onder meer aan de hand van de resultaten van bezuinigingswijzer.nl, de online tool waarmee de gewone burger voor één dag Minister van Financiën wordt.

Sinds de lancering van de site op 1 april hebben bijna 35.000 Nederlanders hun eigen voorstel voor de nieuwe rijksbegroting ingediend. 30 Procent van hen wil tussen de 20 en 30 miljard euro bezuinigen. Vooral besparen op de Tweede Kamer en het Koningshuis is populair.

De bezoekers zijn met elkaar bijna 4000 uur bezig geweest als minister van Financiën en brachten zo de overheidsuitgaven tot 2020 weer op orde. De ministeries die volgens de gebruikers het meeste moeten inleveren, zijn de ministeries van Algemene Zaken (24 procent van de begroting), Defensie (19 procent van de begroting) en Buitenlandse Zaken (17 procent van de begroting). Daarbij wordt er vooral veel gekort op de kosten van de Tweede Kamer, het Koningshuis en ontwikkelingssamenwerking. Ook kunnen de afdrachten aan de EU volgens veel mensen wel wat minder.

Bijna een derde van de gebruikers wil tussen de 20 en 30 miljard van de rijksbegroting afhalen. Dat bedrag wordt echter niet bespaard met bezuinigingen op relatief kleine ministeries als Algemene Zaken en Defensie.

Qua absolute bedragen scoren daarom de ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid het hoogst. Zijn moeten respectievelijk 6,1 en 4,1 miljard inleveren. Dat is slechts negen en zes procent van het budget dat de twee ministeries nu te besteden hebben.

Uitzending RTLZ: woensdag 14 april om 13.20 uur, daarna dagelijks in de RTL Z-carrousel. Elke woensdag wordt een nieuwe aflevering uitgezonden.

Website: bezuinigingswijzer.nl

---

Noot aan de redactie: voor meer informatie neemt u contact op met Jasper Teijsse, sr. communicatieadviseur RTL Nieuws, via 035-6718933 of jasper.teijsse@rtl.nl.