Groen!

Vlaanderen heeft nood aan een ontwikkelingsplan voor windenergie

door Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid) op 14 april 2010 in "Klimaat en energie"

âAls Vlaanderen echt de kaart wil trekken van hernieuwbare energie, dan moet de Vlaamse overheid proactief optreden door de terreinen met voldoende wind en minimale hinder af te bakenen en een gefaseerd ontwikkelingsplan voor meer windmolens op te stellen. Groene energieproducenten krijgen hierdoor meer zekerheid, de hinder voor omwonenden en milieu wordt beperkt, en de doelstellingen voor hernieuwbare energie worden gehaald,â dat stelt Hermes Sanctorum, Vlaams parlementslid voor Groen!.

Momenteel is windenergie veruit de snelst groeiende sector voor elektriciteitsproductie in Europa, meer dan gas, steenkool en kernenergie. Maar telkens weer verschijnt België op vlak van windenergie achteraan in het lijstje van de Europese landen. Vlaanderen is daarenboven dan ook nog eens de slechte leerling in de Belgische klas. Nu stelt de Wereldraad voor Windenergie opnieuw dat België ondermaats scoort op vlak van windenergie.

Hermes Sanctorum: "Voor een deel heeft dit te maken met het beperkt aantal gebieden in Vlaanderen waar windmolens mogelijk zijn. Maar het heeft vooral te maken met politieke onwil in het recente verleden. Terwijl landen als Duitsland massaal investeerden in windenergie, stelde minister-president Kris Peeters onlangs nog dat windenergie een hype is."

Gelukkig is er een inhaalbeweging aan de gang, onder meer door de versoepeling van de regelgeving voor windmolens in landbouwgebieden. Maar het is nog onduidelijk of en hoe we de Europese 13%-doelstelling voor hernieuwbare energie zullen halen. Hermes Sanctorum: "Een gefaseerd ontwikkelingsplan voor windenergie kan duidelijkheid scheppen, voor de energieproducenten en de omwonenden. Bijkomende inspanningen om het draagvlak bij de bevolking te vergroten en de instapdrempel voor burgers te verlagen kunnen bijdragen om daadwerkelijk de doelstellingen voor hernieuwbare energie te halen. Het zou alvast een duidelijk signaal zijn naar aanloop van het Belgische voorzitterschap waarbij de premier beloofd heeft ook groene accenten te willen leggen."

Contact: Hermes Sanctorum -
Deel Deel
Hermes Sanctorum

Vlaams Volksvertegenwoordiger
www.hermessanctorum.be