Rijksvoorlichtingsdienst

Jeugd&Gezin: Gezonde school leidt tot gezondere leerlingen en minder uitval

Woensdag 14 april 2010, nummer 25

Gezonde school leidt tot gezondere leerlingen en minder uitval

Demissionair minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin, OCW) heeft vanmiddag de Handleiding Gezonde School voor het basisonderwijs in ontvangst genomen. Deze geeft scholen in het basisonderwijs handvatten om structureel maatregelen te nemen op en rondom school, die de gezondheid van de scholieren verbetert.

Gezondheidsbevordering en preventie op scholen zorgen voor gezonder gedrag, betere schoolprestaties en minder vroegtijdig schoolverlaten. Veel scholen nemen al maatregelen op het gebied van gezondheid. Dan kan het gaan om het zo inrichten van het schoolplein dat kinderen worden uitgenodigd te bewegen; of om klaslokalen met voldoende frisse lucht. Scholen handelen dan vaak nog ad hoc. De handleiding Gezonde School biedt professionals en basisscholen de praktische handvatten om structureel en planmatig met de gezonde school aan de slag te gaan. Rouvoet gaf aan dat ook ouders een belangrijke rol hebben. 'Scholen kunnen het niet alleen, maar ze kunnen wel proberen ouders mee te krijgen in het denken over gezond gedrag.'

De handleiding is ontwikkeld onder coördinatie van het RIVM Centrum Gezond Leven waarbinnen diverse landelijke organisaties en thema-instituten, regionale GGD'en en Onderwijsbegeleidingsdiensten samenwerken.