Nieuwe Nuts Award voor Texel Energie

14/04/2010 18:30

InnovatieNetwerk

Lokale duurzame energiebedrijven zijn in opkomst. In Nederland zijn er al meer dan 80, en 24 daarvan hebben zich aangemeld voor de P-Nuts Awards. Herman en Herma Wijffels overhandigden de prijzen tijdens de conferentie 'Succesvol opzetten van uw lokale duurzame energiebedrijf', die op woensdag 14 april 2010 in Driebergen werd gehouden. Texel Energie won de prijs als mooiste Nieuwe Nuts bedrijf.

De jury bestond uit Herman en Herma Wijffels, Peter Oei (InnovatieNetwerk), Theo Waltie (Energietransitie programma) en Ermelinda Vermeulen (IIR). De P-Nuts Awards zijn er voor vier categorieën: het mooiste (bestaande) bedrijf, het mooiste idee, de mooiste Nieuwe Nuts (inclusief betrokkenheid en zeggenschap van afnemers) en de Publieksprijs.

Texel Energie won de prijs mede vanwege het slimme businessmodel: Texel Energie is begonnen met het werven van klanten voor groene stroom en duurzaam gas, zodat er al een cash flow was. Duizenden Texelenaren hebben zich als lid aangemeld. Voor hen geen hoofdkantoor ver weg in Duitsland of Scandinavië: bij vragen over meterstanden en facturering lopen ze direct binnen bij het kantoortje van Texel Energie op het eigen eiland. De volgende stap is het opwekken van duurzame energie op Texel zelf.

Peter Oei van InnovatieNetwerk roemde de bereidheid tot het delen van kennis en het ver buiten de landsgrenzen zoeken van beschikbare robuuste technologie. Zo is directeur Brendan de Graaf nu bezig met vergassingstechnologie uit India, die warmte, elektra en houtskool oplevert. De houtsnippers van het eiland hoeven in de toekomst niet meer naar het vasteland. Samen met andere Nieuwe Nutsbedrijven zoals Thermo Bello uit Culemborg werkt Texel Energie nu aan een handzame publicatie van InnovatieNetwerk over deze Indiase technologie, die veel goedkoper is dan het aanbod in West-Europa.

De criteria voor Nieuwe Nuts bedrijven zijn: het gebruikmaken van lokaal beschikbare biomassa of energiestromen door een bedrijf, waarbij de afnemers minimaal 51% zeggenschap hebben. Op www.youtube.com heeft InnovatieNetwerk 10 minidocumentaires geplaatst over verschillende aspecten van Nieuwe Nutsbedrijven (zoekwoord: Nieuwe Nuts).

De genomineerden voor de P-Nuts Awards waren:

Amsterdam: BoerENbuur boerderijen leveren energie aan buren

Amsterdam: Schoonschip, plan voor drijvende wijk van energieproducerende woonboten

Beesterzwaag: houtoven op houtwallen - warmtelevering aan school en zorgcentrum

Boijl: veerboten op plantaardige olie

Bronsbergen: vakantiepark met smart grid voor optimale distributie van zelf opgewekte energie

Culemborg: Thermo Bello - warmtewinning voor de wijk

Ferwerderadiel: fonds voor stimuleren lokale energieproductie en innovatie

Heerhugowaard: Kennemerwind

Heerlen: warmtewinning uit mijnwater

Oude Tonge: Deltawind

Texel Energie: Texel zelfvoorzienend

Westland: energieproducerende kas





http://www.innovatienetwerk.org/nl/concepten/view/74/NieuweNuts.html