NCRV

Alles te koop

Raamkozijnen uit Schermerhorn

Woensdag 14 april 2010

19.55 uur, Nederland 2

Nederlanders zijn koopjesjagers. Miljoenen Nederlanders kopen of verkopen spullen via een veiling- of advertentiesite. Vaak om de hand op de knip te houden, maar ook om redenen van milieubewustzijn. Populaire categorieën op (ver)koopsites zijn computers, mobiele telefoons en kleding & schoenen. In het NCRV-programma Alles te koop filmt Frans Bromet de verhalen achter de advertenties die op Marktplaats staan en in de supermarkt hangen.

De 38-jarige Renate uit het Noord-Hollandse Schermerhorn is al ruim twee jaar lang abonnee op het tijdschrift Genoeg, vroeger genaamd De vrekkenkrant. Op Marktplaats.nl verkoopt ze de jaargangen die ze thuis heeft liggen. In Genoeg staan veel handige tips om te âconsuminderenâ, zoals het in tweeën knippen van wastabletjes voor de vaatwasmachine. Renate houdt ook van recyclen en dat is goed te zien in haar interieur.

Anouschka en Casper wonen met hun twee dochtertjes en twee zoontjes in een oud huisje in Schermerhorn, waar nog van alles aan moet gebeuren. Uit geldnood zijn ze begonnen om tweedehands bouwspullen te kopen, via Marktplaats.nl, en nu is het een sport geworden. Casper haalt de spullen uit het hele land en Anouschka verbouwt daarmee eigenhandig hun huis. Nu verkopen ze een hardhouten raam.

Deze aflevering werd eerder uitgezonden in januari 2008.