Ingezonden persbericht


Persbericht 14 april 2010

Voorbereidingen Koninginnedag in volle gang

De schoenen worden opgepoetst, de keeltjes gesmeerd en de paarden nog eens goed geborsteld. De voorbereidingen voor Koninginnedag in Middelburg zijn in volle gang. De verenigingen die activiteiten organiseren doen er alles aan om de Koningin en haar familie op 30 april a.s. een onvergetelijke topdag te bezorgen.

In totaal nemen op 30 april in Middelburg ruim 1.900 vrijwilligers deel aan de activiteiten langs de looproute van de koninklijke familie. Uiteenlopend van zangers, voetballers en scouts tot ringrijders, bolushappers en toneelspelers. De verenigingen zijn nog druk bezig met de laatste voorbereidingen en repetities. Decor's worden afgemaakt, teksten ingestudeerd en de folkloristische kleding wordt uit de kast gehaald. Het enthousiasme onder de deelnemers is groot!

De medewerkers van Knip-Oog, een werkatelier voor mensen met een verstandelijke beperking, leggen momenteel de laatste hand aan een aantal prachtige schorten die ze op Koninginnedag mogen aanbieden aan de koninklijke familie. Op de schorten staat het recept van de Zeeuwse Bolus. Uiteraard krijgt de familie op 30 april ook een Zeeuwse Bolus aangeboden, en wel van de beste Bolusbakker van Nederland dit jaar: Bakker Boer.

Het Zeeuws Museum is bezig met de laatste voorbereidingen voor de grote modeshow op het Abdijplein. Bekende modellen tonen daar op 30 april kledingstukken van topontwerpers die zich hebben laten inspireren door de oude, Zeeuwse streekdrachten. Het resultaat is een verrassende, trendy mix van oude en nieuwe kledingstijlen.

In het dorpje Sint Laurens, iets noordelijk van Middelburg, heeft de Oranjevereniging het dubbel druk. Op Koninginnedag gaat de Oranjevereniging langs de looproute terug in de tijd. Ze laten de koninklijke familie kennismaken met verschillende gezelschapspelletjes uit de afgelopen decennia. Aangezien de Oranjevereniging op 30 april acte de presence geeft in Middelburg, vieren ze in Sint Laurens zelf Koninginnedag een dag later, op 1 mei. Het is dus dubbel feest in Sint Laurens!

Twee Middelburgse bloemisten lopen momenteel de bloemenveilingen af, op zoek naar de mooiste bloemen om op 30 april de stad een fleurig uiterlijk te geven. 'Bloemenatelier Esperance' en 'Pluk de Dag' mogen op Koninginnedag respectievelijk de boeketten voor de koninklijke familie en de aankleding van het bordes verzorgen.

En zo zijn er nog tientallen verenigingen waar met man en macht gewerkt wordt om een onvergetelijke Koninginnedag te realiseren.

Noot voor de redactie;