Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 13 april 2010

Overijsselse scholieren beslissen over Europa
Jongeren de baas in twintigste editie Model European Parliament

Vanaf woensdag 14 april gaan ongeveer 80 Overijsselse jongeren debatteren over de Europese besluitvorming. In deze twintigste editie besluiten zij over verschillende Europese kwesties in een simulatie-zitting. Dit vierdaagse evenement speelt zich de laatste twee dagen af in de statenzaal in het provinciehuis in Zwolle.

Het in 1990 opgerichte Model European Parliament heeft als doel scholieren inzicht te geven in het proces van Europese besluitvorming. De in politiek geïnteresseerde jongeren zijn rond de 16 jaar en komen van 15 scholen uit de provincie Overijssel.

Vier dagen lang zullen de 'parlementariërs' onderwerpen als overmatig alcoholgebruik en het milieu van Europa ter discussie stellen. Op woensdag wordt het MEP officieel geopend in het Stadhuis van Kampen, daarnaast staat de eerste dag in het teken van kennismaking. Op donderdag wordt een bezoek gebracht aan het Europees Parlement in Brussel waar de scholieren een rondleiding krijgen. Op de derde dag begint, na een welkomstwoord van de Commissaris van de Koningin Dhr. Jansen, het echte werk. Dan worden de resoluties opgesteld die op de vierde dag ter discussie gesteld worden in de Algemene Vergadering. De 20e conferentie van het Model European Parliament zal officieel worden afgesloten door Dhr. Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie.

Meer informatie over MEP 2009 is te vinden op http://www.mepnederland.nl