Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 14 april 2010

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de Ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en voor Jeugd en Gezin

over kindermishandeling


1. Bent u op de hoogte van het bericht dat het NFI onvoldoende capaciteit heeft om kindermishandelingszaken te behandelen?*


2. Is het NFI het enige instituut dat forensisch onderzoek mag doen? Zo ja, waarom?


3. Herinnert U zich mijn vragen van vorig jaar over het feit dat politie en justitie bij kindermishandeling te weinig beroep doen op forensische artsen, waarop u antwoordde dat het NFI 100 zaken per jaar kan afdoen, dat deze capaciteit optimaal wordt benut en er geen indicatie was dat de beschikbare capaciteit onvoldoende zou zijn? * * Wat is er sindsdien precies veranderd?


4. Klopt het dat het NFI bereid is alle kinder- jeugd- en huisartsen in Nederland te gaan opleiden mits een fors bedrag daarvoor beschikbaar komt? Zo ja, hoe verhoudt dit zich tot de opleidingsinstituten en universiteiten die ook deze taak hebben?


5. Klopt het dat er gerechtelijke secties van Nederlandse overledenen in Belgie worden gedaan omdat de NFI-pathologen 'geen tijd' hebben en de recherche soms 4 tot 5 dagen moet wachten en daarom naar Belgie uitwijkt?


6. Wat is uw mening over de opstelling van het NFI namelijk dat zij het eerste jaar geen expertises over kindermishandeling doet omdat zij 'geen tijd' dan wel 'te veel zaken' heeft?


7. Herinnert U zich tevens dat U aangaf dat om het aantal gevallen van onverklaard overlijden van minderjarigen zo klein mogelijk te maken, de NODO-procedure wordt ingevoerd? Kunt u aangeven wanneer de NODO-procedure daadwerkelijk wordt ingevoerd? Kunt u mijn eerdere vragen over de vertraging in het invoeren van de NODO-procedure van januari jl nu beantwoorden?


8. Acht u het mogelijk dat een dader van kindermishandeling, waarbij een kind is overleden, daarna nieuwe slachtoffers maakt? Zo ja, bent u het met mij eens dat het noodzakelijk is kindermishandeling uit te sluiten bij minderjarigen die overlijden? Zo ja, op welke manier garandeert u dit op dit moment?


9. Bent u van mening dat artsen, politie en justitie op dit moment voldoende in staat zijn om kindermishandeling en verwaarlozing te herkennen? Zo nee, bent u zich er van bewust dat dit al eerder onder de aandacht van de regering is gebracht, en dat toegezegd is dat hier aandacht aan zou worden besteed? Wat is concreet gebeurd om er voor te zorgen dat kindermishandeling eerder en beter wordt herkend?


10. Bent u nog steeds van mening dat het niet nodig is om bij ieder overlijden van een minderjarige een forensisch arts te betrekken die kindermishandeling en verwaarlozing kan uitsluiten? Zo nee, waarom wordt dan tenminste geen haast gemaakt met het invoeren van de NODO-procedure?


11. Hoeveel van de huidige gemeentelijk lijkschouwers hebben de opleiding tot forensisch arts gevolgd?


* Volkskrant 13-04-2010

** TK vergaderjaar 2008-2009 Aanhangsel 3520, 5 juni 2009

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag




Partij van de Arbeid