Gemeente Zwartewaterland


Zwartewaterland in beroep bij Raad van State
over sluiting Keet de Blokhut

De gemeente Zwartewaterland heeft besloten om het verzoek tot sluiting van Keet de Blokhut te Zwartsluis voor te leggen aan de Raad van State. Aanleiding hiervoor is de uitspraak van de rechtbank Zwolle over deze jongerenkeet. Deze vriendengroep van 16 jongeren komt iedere week op zaterdagavond bij elkaar in Keet De Blokhut. De consumpties worden op basis van een rooster bij toerbeurt verzorgd door twee jongeren. Daarom is de rechtbank van oordeel dat Keet de Blokhut over een Drank- en horecavergunning dient te beschikken.
De gemeente heeft tegenover de rechtbank betoogd dat De Blokhut een zogenaamde Verlengde Huiskamerkeet is. De Blokhut heeft volgens de gemeente geen vergunning nodig, omdat de aanwezige vrienden niet voor de alcoholhoudende drank betalen. De gemeente vindt sluiting van de keet daarom niet aan de orde. Het gemeentelijk ketenbeleid is door de gemeenteraad vastgelegd in de nota "Meesturen achter de voordeur". In deze nota stelt de gemeente dat bepaalde jongerenketen als verlengde huiskamer maatschappelijk aanvaardbaar zijn.

De zaak bij de rechtbank Zwolle was aangespannen door de afdeling Kampen/Zwartewaterland van Koninklijke Horeca Nederland. Deze afdeling wordt vertegenwoordigd door het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM).
Wanneer de Raad van State zich over de zaak buigt, is nog niet bekend.


----------Einde bericht

Hasselt, 14 april 2010