Ingezonden persbericht

Utrecht, 15 april 2010

MOgroep: Student met studieschuld betaalt verhuisbericht IB-groep

Studiefinancieringsorganisatie IB-groep, is op 1 januari met het CFI opgegaan in de nieuwe organisatie DUO. Mensen die een studieschuld hebben en afbetalen via de deurwaarder krijgen dit verhuisbericht van die deurwaarders en moeten vervolgens 74,54 euro betalen voor deze officiële mededeling. De sociaal raadslieden van MOgroep W&MD vinden dat vreemd. In een brief aan de minister van justitie hebben zij gevraagd die kosten voor rekening van het ministerie van Onderwijs te laten komen.

De sociaal raadslieden van MOgroep W&MD, verenigd in de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden LOSR, hebben aan de deurwaarders gevraagd waarom zij dit bedrag in rekening brengen bij de schuldenaren van de voormalige IB-groep, nu DUO. Volgens de beroepsorganisatie van deurwaarders KBvG moeten deurwaarders dit doen volgens de wet.
In art. 431a Rv staat namelijk:

Indien de bevoegdheid tot tenuitvoerlegging van een executoriale titel op een ander overgaat, kan de executie eerst worden aangevangen of voortgezet na betekening van deze overgang aan de geëxecuteerde.

Saskia Noorman - den Uyl, voorzitter van MOgroep/LOSR: 'Dus wanneer op basis van een dwangbevel een beslag op inkomen is gelegd, kan dit beslag alleen voortgezet worden wanneer de rechtsovergang van IB-groep naar DUO officieel door de deurwaarder wordt medegedeeld. Op zich wordt elke burger geacht via de Staatscourant en media op de hoogte te raken. Maar blijkbaar is dat niet voldoende.'

Dan rest dus de vraag wie deze kosten moet dragen. Degene die studieschuld heeft, heeft de rechtsovergang van IB naar DUO niet veroorzaakt en heeft er ook geen enkele invloed op. Noorman - den Uyl: 'De sociaal raadslieden vinden dat het ministerie van Onderwijs de kosten van betekening in dit dossier voor haar rekening moet nemen. Om er voor te zorgen dat dit probleem zich in de toekomst niet meer voor zal doen, is het bovendien van belang wet wordt aangepast.

De sociaal raadslieden van de LOSR hebben hierover een brief gestuurd naar minister van Justitie Hirsch Ballin, en minister Rouvoet van OCW.
|De sociaal raadslieden zijn verenigd in de Landelijke Organisatie     |
|Sociaal Raadslieden, LOSR. De LOSR is onderdeel van MOgroep Welzijn & |
|Maatschappelijke Dienstverlening (MOgroep/ LOSR). Jaarlijks geven in  |
|Nederland zo'n vierhonderd sociaal raadslieden in 500.000             |
|cliëntcontacten advies en ondersteuning aan burgers                   |