Universiteit Leiden

Interuniversitaire Onderzoeksschool voor Islamstudies houdt openingsconferentie

Vrijdag 16 april houdt de Interuniversitaire Onderzoeksschool voor Islamstudies (ISIS) haar openingsconferentie met als thema âStudying Islam. Text and Contextâ. ISIS is een samenwerkingsverband van acht Nederlandse universiteiten waar de studie van de islam een belangrijke plaats inneemt

Tijdens de openingsconferentie zullen lezingen worden verzorgd door de Amerikaanse antropoloog en islamoloog prof. dr. Brinkley Messick en de Britse islamologe en juriste prof. dr. Shaheen Sardar Ali.

Sharia

Brian Messick zal spreken over de dominantie van het geschreven woord in islamitische samenlevingen, met een focus op de tekstuele traditie van de sharia. Shaheen Sardar Ali zal spreken over het onderzoek en onderwijs op het gebied van het islamitisch recht in islamitische en niet-islamitische samenlevingen. Ze zal bijvoorbeeld betogen dat de bestudering van het islamitisch recht wezenlijk verschilt van die van een seculier rechtssysteem, en ook heel specifieke lawyering skills vergt. Na de lezingen is er gelegenheid voor discussie met de zaal.

Plaats: Auditorium Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam Tijd: Vrijdag 16 april, 13.00-17.00 (receptie na afloop). Informatie en opgave (d.m.v. naam en organisatie): isis@hum.leidenuniv.nl.
Zie het programma onderaan de pagina

Over ISIS

In 2009 hebben acht Nederlandse universiteiten het initiatief genomen tot de Interuniversitaire Onderzoeksschool voor Islamstudies (ISIS). Het doel van ISIS is het samenbrengen van de sociaal- en geesteswetenschappelijke bestudering van de islam, zodat beide benaderingswijzen elkaar kunnen versterken. Naast de moderne islam krijgt ook de historie van de islam een nadrukkelijke plaats. ISIS wordt gesubsidieerd door het Ministerie van OCW en heeft als belangrijkste taak het faciliteren van onderwijs en onderzoek naar de islam. Daartoe worden conferenties en studiedagen georganiseerd, Summer en Winter Schools opgezet en worden sprekers uit binnen-, en buitenland uitgenodigd.

Deelnemende universiteiten

Deelnemers aan ISIS zijn de Universiteit van Amsterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Leiden, de Radboud Universiteit, de Universiteit van Tilburg, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit. De Universiteit Leiden treedt de eerste drie jaar op als penvoerder van ISIS.

Programma van de conferentie

"Studying Islam: text and Context"

Openingsconferentie van de Interuniversitaire Onderzoeksschool voor Islamstudies (ISIS)Â
16 april 2010 â VU Auditorium, De Boelelaan 1105, Amsterdam

13:15 Ontvangst
13:45 Welkom door conferentievoorzitter prof.dr. Thijl Sunier (Vrije Universiteit)
14:00 Openingsspeech door een vertegenwoordiger van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
14:15 Lezing van prof.dr. Brinkley Messick - Islamic Texts: the Anthropologist as Reader
15:00 Pauze
15:30 Lezing van prof.dr. Shaheen Sardar Ali - Teaching and Learning âIslamic Lawâ in a Globalised World: Some Reflections and Perspectives

16:15 Plenaire discussie. Panelleden: prof.dr. Ruud Peters (Universiteit van Amsterdam) and prof.dr. Maurits Berger (Universiteit Leiden)
17:00 receptie

Keynote speakers

Brinkley Messick
Brinkley Messick is hoogleraar Antropologie aan Columbia University, New York. Hij schreef het invloedrijke boek The Calligraphic State: Textual Domination and History in a Muslim Society (University of California Press, 1993). Momenteel werkt hij aan een boek over doctrine en praktijk van de sharia in de twintigste-eeuwse prerevolutionaire islamitische staat Jemen.

Shaheen Sardar Ali
Shaheen Sardar Ali is hoogleraar Rechtsgeleerdheid aan Warwick University, UK. Ze is auteur van het boek Indigenising Development Processes: Some experiences on development and good governance in the NWFP of Pakistan (Oxford University Press, 2008). Interessegebieden van Shaheen Sardar Ali zijn o.m. mensenrechten, rechten van vrouwen en kinderen, international publiekrecht, islamitisch recht, constitutionele theorieën en alternatieve geschillenbeslechting.

Registratie

Wilt u deze conferentie bijwonen, stuurt u dan een mail met uw naam en organisatie naar isis@hum.leidenuniv.nl.
Routebeschrijving naar VU Auditorium