Gemeente Lingewaard


Drie verloren zonen krijgen verdiende aandacht

Op zaterdag 17 april a.s. is er een herdenkingsdienst ter nagedachtenis van drie Huissenaren.

Medio oktober 1944 ontvluchtten honderden Huissenaren op last van de Duitsers het oorlogsgeweld. Zij waren afhankelijk van de oversteek bij de Praets in Meinerswijk. Omdat er op 21 oktober 2010 geen overzetdiensten waren, regelden de gebroeders Straatman samen met de 16-jarige Henk Lentjes een bootje om familie en vele anderen naar de noordkant van Arnhem te brengen. Tijdens de laatste overtocht ging het mis. Samen met twee jonge Huissense knapen raakten de drie moedige redders te water en kwamen om het leven. Na thuiskomst van de evacués moest er gewerkt worden aan de wederopbouw en was er weinig ruimte voor rouw zonder een tastbaar graf.

Daarom wordt ter nagedachtenis van deze drie mannen een herdenkingsdienst gehouden op zaterdag 17 april 2010 om 10.00 uur in de stadparochiekerk van Huissen. Na de kerkdienst gaat men naar de Begraafplaats Huissen-Centrum waar een gedenkteken voor deze moedige, nooit meer teruggevonden mannen wordt onthuld.

Geïnteresseerden en mensen, die zich betrokken voelen bij de evacuatie van september en oktober 1944 zijn van harte welkom tijdens de dienst en de daarop volgende onthulling van het gedenkteken.

Uit gesprekken blijkt, dat de herinneringen aan de uittocht nog zeer levend zijn. Vaak wordt het als een erkenning van leed ervaren, als de evacuatie aandacht krijgt. Voor velen is het een positieve ervaring dat de dramatische gebeurtenissen uit die dagen worden herdacht.

Voor meer informatie kunt u contact op nemen met Martien van Hemmen, telefoonnummer (026) 325 80 27. Ook vindt u meer informatie en de brochure via deze link.

(Geplaatst: 13 april 2010)