Provincie Gelderland
Arnhem, 15 april 2010

VLAGGENGEWAPPER EN WATERLINIE KUCH
Gedeputeerde van der Kolk geeft startsein voor opening fortenseizoen Nieuwe Hollandse Waterlinie

Op 17 april geeft gedeputeerde Annelies van der Kolk het startsein voor de opening van het fortenseizoen tijdens haar bezoek aan Fort Altena (Werkendam) en Slot Loevestein. (Poederoijen) Op Fort Altena verricht zij de handeling samen met burgemeester Breuer van Werkendam. Vanaf 17 april start het toeristische seizoen en zijn de Forten, het Slot, Batterijen en veel andere onderdelen van de Linie voor publiek toegankelijk. Tijdens het openingsweekend is er van alles te doen aan activiteiten. Het fortenseizoen start traditioneel op het moment dat de vleermuizen uitvliegen.

Gedeputeerde Annelies van der Kolk opent samen met burgemeester Breuer van gemeente Werkendam het seizoen rond 11.00 uur op Fort Altena. Rond 12.45 uur is de gedeputeerde op Slot Loevestein om daar uit handen van directeur Ien Stijns het eerste Rats, kuch & bonen broodje in ontvangst te nemen, verzorgd door Streekkoken.nl. Tot 17.00 uur is dit lekkere soldatenmaaltje op Slot Loevestein te verkrijgen.

Fort Altena
Fort Altena start het forten (toeristisch) seizoen met een culinaire markt met specialiteiten van de regionale horeca, met extra aandacht voor de streekproducten en een wijnproeverij.
De Gebiedscommissie Wijde Biesbosch organiseert een gratis busexcursies naar onder meer de Noordwaard en de eendenkooi op het Pompveld. Ook behoort een ontdekkingstocht per kano tot de mogelijkheden. Speciaal voor de opening van het recreatieve (forten-)seizoen is er een gratis poëtische fietsroute te verkrijgen die een mand met streekproducten kan opleveren!

Loevestein
Bij slot Loevestein kan geluisterd worden naar een live verhaal over de militaire functie van Slot Loevestein als 'soldatendorp' en als onderdeel van de Oude én Nieuwe Hollandse Waterlinie. Na een bezoek aan het kasteel en de vesting kan de natuur rondom Slot Loevestein worden verkend. Een wandeling van ca. 3 km leidt langs de mooiste plekjes en dwars door het gebied waar paarden en runderen vrij rondlopen. Onderweg wordt een lekkere maaltijd Rats, Kuch en bonen geserveerd en kunnen kinderen hun eigengemaakte 'Waterlinie Kuch' opeten. Tijdens de wandeling worden spontaan mooie gedichten voorgedragen over de Hollandse Waterlinie door een dolende dichteres. De boswachter van Staatsbosbeheer geeft uitleg over de planten en dieren in het gebied.

Asperen
Bij Fort Asperen is op 18 april is het fortterrein van 14.00 tot 17.00 uur geopend voor publiek. Er is een muziekoptreden van Bommelsch Hout. Joep Beliën en Gerard Gijbels gaan aan de slag met een trekzak, gitaar, viool, ukelele, spoons, zang etc. Naast het muziekoptreden is er voor kinderen een leuke speurtocht op het terrein rond het thema vleermuizen.

Herstel Linie
Het herstel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de ontwikkeling van de verdedigingswerken en het totale gebied is een project waarin overheden samenwerken met partijen als waterschap, staatsbosbeheer, Brabants Landschap, Dienst Landelijk Gebied en de eigenaren van de forten en batterijen. Het nationale project moet bijdragen aan waterveiligheid, aantrekkelijkheid voor toerisme, cultuurhistorie, landschapsbeheer en natuur en leefbaarheid van het totale gebied.

Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie was een verdedigingslinie lopend van de voormalige Zuiderzee bij Muiden tot de Biesbosch. Deze moest het rijke westen van Nederland beschermen tegen invallen van buitenlandse legers. Zoals de naam waterlinie al aangeeft, speelde water een centrale rol in de werking van het verdedigingssysteem. In tijden van oorlog of oorlogsdreiging werd over de lengte van de linie (ongeveer 85 kilometer) een 3-5 kilometer brede strook onder water gezet (geïnundeerd). Hiervoor werd mede gebruik gemaakt van speciaal daarvoor aangelegde sluizen en kanalen. Strategische locaties en zwakke plekken in de linie (zoals hooggelegen terreinen die niet onder water konden worden gezet) dienden te worden beschermd door verdedigingswerken. De provincie Gelderland is onderdeel van het Pact van Loevestein waarin wordt samengewerkt aan het herstel en herbestemming van onder andere Fort Altena, Slot Loevestein, Fort Vuren, Fort Asperen, Battterij Poederoyen en het Geofort. Ook zijn er vele andere projecten zoals het versterken van de Diefdijk.



Provincie Gelderland