Inspectie Verkeer en Waterstaat


Nederlands luchtruim gesloten tot zaterdag 20:00 uur


Naar aanleiding van nadere analyse is duidelijk geworden dat bij dit aanhoudende weertype het Nederlandse luchtruim tot nader order, maar tenminste tot vanavond 20:00 uur (NL) gesloten blijft. Tot deze conclusie komen de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en de Militaire Luchtvaart Autoriteit in overleg met onder meer Luchtverkeersleiding Nederland en KNMI. De vulkanische as uit IJsland blijft langer boven het Europese vasteland. Dit heeft te maken met de huidige weersomstandigheden. Daarom is het Nederlandse luchtruim nog niet veilig voor de luchtvaart.

De weersomstandigheden en de aswolk bepalen hoe de vliegcondities zijn. De betrokken organisaties monitoren de situatie voortdurend en onderhouden nauw contact met buitenlandse autoriteiten. Wanneer meer duidelijk wordt over de toegankelijkheid van het Nederlands luchtruim, of wanneer de huidige situatie wijzigt, zal de IVW hierover nader berichten.

Vliegverkeer onder zicht omstandigheden (VFR) wordt beperkt toegestaan, namelijk voor ballonvaart, zweefvliegen en zeil- en schermvliegen. IVW maakt op haar website bekend welke risico´s daaraan verbonden zijn en dat het vliegen op eigen risico blijft.

Alle autoriteiten baseren zich op de informatie van het Volcanic Ash Advisory Center in Londen.

Mededeling op verzoek van de Europese Commissie

De Europese Commissie heeft zich uitgesproken over de passagiersrechten die van toepassing zijn in de onderhavige situatie. Volgens Euro-commissaris Kallas blijft het merendeel van de rechten voor passagiers van toepassing (zoals het recht op een verfrissing en recht op informatie). Maar, zo stelt de EU, de vulkaanuitbarsting geldt als een uitzonderlijke toestand waardoor passagiers geen recht hebben op financiele compensatie. Op de website van de Europese Unie staat uitgebreid beschreven wat in deze situatie van toepassing is.