ChristenUnie


Cursus 'Van Plato tot Hannah Arendt. Politieke filosofen over vrijheid'


Joop 2 februari dreigende wolkenluchten maandag 29 maart 2010 15:08 Het WI heeft prof. dr. Sander Griffioen uitgenodigd om een vierdelige cursus te verzorgen over 'Vrijheid'. We duiken daarbij in de geschiedenis van het politieke denken in de hoop dat we allerlei actuele thema's beter gaan verstaan - vooral het thema van vrijheid en orde.

De cursus heeft drie functies: die van een spiegel, van een waarschuwing & bemoediging, en die van een vaardigheidstraining.

(i) Spiegel. Veel van wat ons vandaag bezighoudt en waarop we maar moeilijk zicht krijgen, zien we in het verleden gespiegeld. Daarbij wordt de blik gescherpt door de afstand in de tijd. Een voorbeeld (naast vele andere die aan de orde komen) is de tegenwoordige obsessie met veiligheid en de bereidheid vrijheid voor veiligheid in te wisselen. Hier houden Hobbes en (op andere manier) Dostojevski ons een spiegel voor. Een ander voorbeeld is de trend in Reformatorische kerken om de calvinistische samenlevingsvisie in te ruilen voor een min of meer doperse. Hier helpt het om even naar de strijd van Augustinus met de donatisten terug te keren.

(ii) Waarschuwing & bemoediging. Waarschuwing: van Hobbes naar Dostojevski's Grootinquisiteur zijn het maar enkele stappen. Enz. Enz. Een bemoediging is het te merken dat het Christelijk geloof niet uit de geschiedenis valt weg te denken en als een kracht ten goede heeft gewerkt. Er is een enorme erfenis in onze handen gelegd!

(iii) Vaardigheid: zo'n reis door de tijd bevordert behendigheid in het omgaan met begrippen en ideeën, en dat lijkt me een voorwaarde voor het politieke handwerk.

Meedoen?

U kunt zich opgeven voor deze cursus via wi christenunie.nl. De kosten voor de cursus zijn 30 Euro. Er is beperkt plaats, dus geef u snel op.

Opzet van de cursus:

19 april

* Plato over orde en vrijheid

* het goede leven volgens Aristoteles

* van de stad naar de wereld: de Stoa

* de twee steden: Augustinus

tekst: Plato's parabel van de grot

26 april

* het beest en wij: Hobbes

* verdraagzaamheid à la Spinoza

tekst: Dostojevski's parabel van de grootinquisiteur

17 mei

* gastrecht volgens Kant

* de zelfbewuste staat: Hegel

* excurs Hegel en Dooyeweerd

tekst: Kant over wat ons verdeelt en samenbindt


1 juni

* de volgzame ambtenaar en de anarchiste: Adolf Eichmann en Hannah Arendt

* de kwetsbare vrijheid en de radicaliteit/banaliteit van het kwaad

tekst: hoofdstuk uit S. Griffioen, Moed tot cultuur