Robeco 2009; recordinleg door klanten

19/04/2010 11:16

Robeco Groep

Voor de klanten van Robeco waren zowel de rendementen als de relatieve performance goed tot uitstekend. Weliswaar een welkome ontwikkeling maar leidde nog niet tot volledig herstel na het rampzalige beleggingsjaar 2008. Ook de recordinleg van nieuw geld (EUR 7,5 miljard netto) en het feit dat klanten weer risico durven te nemen zijn duidelijk positieve signalen.

Strategie 2010 - 2014

Voor Robeco betekent 2010 de start van de strategie voor 2010 - 2014: "Een compact, klantgericht en concurrerend assortiment van verantwoorde, actief beheerde beleggingsstrategieën en pensioen-/beleggingsoplossingen aanbieden aan institutionele en particuliere klanten in Nederland en een select aantal landen in Europa, Azië, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. Daarnaast: voortdurende aandacht voor samenwerking, effectiviteit en efficiency."

De focus wordt verscherpt, zowel met betrekking tot klanten/markten als producten. Robeco wil zijn positie als duidelijke marktleider in Nederland herwinnen en wil zich internationaal richten op de aantrekkelijke markten in de wereld.

Een van de pijlers van de strategie van Robeco is de herstructurering en ontwikkeling van de organisatie om de samenwerking, het management, controle en effectiviteit en uiteindelijk de toegevoegde waarde voor klanten te verbeteren. Robeco zal zijn vaste kosten verlagen, in het bijzonder de kosten van IT en de backoffice, om de winstgevendheid naar een gezond en houdbaar niveau te tillen. Door keuzes te maken en de effectiviteit en de efficiency te verbeteren, kunnen de totale kosten op groepsniveau ten opzichte van nu met EUR 75 miljoen worden verlaagd in 2014.

Robeco zal de samenwerking met moederbedrijf Rabobank aanzienlijk versterken. Robeco en Rabobank zullen vaker de krachten bundelen op het gebied van bedrijfsontwikkeling, zowel in Nederland als mondiaal, en zowel op de retail- als op de institutionele markten. Bovendien zal Robeco veel intensief gebruikmaken van de expertise van Rabobank op het gebied van de food & agribusiness om klanten de mogelijkheid te bieden te beleggen in de landbouw- en voedselindustrie, een van de grootste thema's voor de komende decennia.

Productaanbod toegespitst op toegevoegde waarde voor klanten

Robeco zal zich richten op een select aanbod van actief beheerde 'standaardproducten' aangevuld met een select aantal bewezen succesnummers zoals Emerging Markets Equities, US Premium Equities, SAM- en Transtrend-producten. Verder zal Robeco strategieën en beleggingsproducten ontwikkelen of verbeteren die waarde toevoegen aan de portefeuilles van klanten of die het nodige concurrentievoordeel kunnen opleveren, zoals: 1. verantwoord beleggen; 2. aan inflatie gekoppelde producten; 3. food & agri-fondsen voor de institutionele markt, ontwikkeld in samenwerking met Rabobank; 4. pensioen- en beleggingsoplossingen op het gebied van defined contribution, managerselectie, life-cycleproducten en fiduciair management; 5. expertise op het gebied van onderzoek en quant-producten, voortbouwend op Robeco's langdurige ervaring hiermee.

Het bovenstaande impliceert dat Robeco steeds vaker, naast beleggingsproducten, ook beleggingsoplossingen zal gaan aanbieden. Robeco zal zich zowel op de institutionele als op de retailmarkt blijven richten, waarbij Robeco ernaar streeft het relatieve aandeel van het institutionele beheerd vermogen te vergroten.

Resultaten 2009: performance van de Groep boven de benchmark

Gemiddeld was 2009 een goed jaar voor Robeco-klanten. Het was zelfs een zeer positief jaar voor aandelenbeleggingen. De meeste aandelenfondsen realiseerden goede absolute rendementen waarmee het grootste deel van de verliezen uit 2008 konden worden goedgemaakt. 73% van het beheerd vermogen realiseerde op groepsniveau in 2009 een outperformance ten opzichte van de benchmarks (2008: 44%). Op groepsniveau realiseerde 89% van de aandelenbeleggingen een outperformance ten opzichte van de benchmark, vóór aftrek van kosten. Op het niveau van individuele business lines waren outperformances van aandelenbeleggingen als volgt verdeeld: Mainstream Investments Rotterdam 81%; Mainstream Investments Gestions (Parijs, Frankrijk) 100%; Mainstream Investments RIM (Boston, VS) 86%; Harbor Capital Advisors (Chicago, VS) 98%; SAM (Zürich, Zwitserland) 89% en Canara Robeco Asset Management (Bombay, India) 88%.

De meeste vastrentende producten behaalden een positief absoluut rendement in 2009, 46% van het beheerd vermogen leverde een outperformance ten opzichte van de benchmark. Over een periode van drie jaar is dit 41%.

Transtrend's Enhanced Risk USD had een zeer moeilijk jaar met een negatieve performance na aftrek van kosten van 11,3%. Dit had tevens zijn weerslag op Robeco Multi Market Bonds, dat voor een groot deel belegt in een Transtrend-product. Het hedgefund-of-funds Robeco Sage Capital International realiseerde over 2009 een absoluut rendement van 12,0% na aftrek van kosten.

Robeco N.V. 1929 - 2009

Het fonds vierde in 2009 zijn 80-jarig bestaan. Het fonds Robeco N.V. kan terugkijken op een glorieuze historie. Het fonds overleefde de depressie van de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog en bloeide tijdens de economische groeiperiode van de jaren vijftig en zestig. In de jaren zeventig was er weinig ontwikkeling in de koers, maar tijdens de bullmarkt van de jaren tachtig en negentig ging de koers weer omhoog. Aan het einde van de twintigste eeuw bereikte het fonds zijn hoogste niveau ooit. Tot nu toe is de eenentwintigste eeuw niet gunstig geweest voor aandelenbeleggers in ontwikkelde markten, terwijl de relatieve performance van het fonds wel aantrekkelijk was. Het fonds kende goede en slechte tijden, maar gemiddeld genereerde het fonds een solide rendement van 8,2% per jaar. Een belegging van EUR 100 in maart 1933 - als de euro toen al ingevoerd zou zijn - zou eind 2009 gegroeid zijn tot meer dan EUR 43.000.

Netto instroom van gelden

Het beheerd vermogen van Robeco groeide in 2009 met 22% van EUR 110,7 miljard naar EUR 134,9 miljard. De toename was het gevolg van een netto beleggingsresultaat van EUR 19,2 miljard en een netto instroom van EUR 7,5 miljard. Dit was het beste resultaat uit de Robeco geschiedenis. De netto instroom van EUR 7,5 miljard was mooi gespreid over producten en markten. De instroom in retail was sterk in de VS en met name in de fondsen van Harbor Capital Advisors. Ook in Europa was de instroom in retailproducten indrukwekkend, maar het feit dat een aantal gestructureerde producten werden beëindigd op de vervaldatum zorgde voor een negatief effect. De netto instroom van Europese institutionele partijen was groot, waarbij een groot deel van de instroom naar producten ging die beleggen in opkomende markten. In Europa kende managed-futuresspecialist Transtrend een instroom, ondanks de negatieve rendementen van het Diversified Trend Program.

Lagere performance fees

Voor het eerst in zijn geschiedenis heeft Robeco een verlies geleden. Het nettoresultaat bedroeg EUR -11,0 miljoen. Het bedrijfsresultaat daalde met EUR 376,7 miljoen tot EUR 512,2 miljoen (-42,4%). De daling van de inkomsten uit vermogensbeheeractiviteiten werd vooral veroorzaakt door lagere performance fees. Met name de aan performance fee gerelateerde producten van Transtrend toonden een negatief beleggingsrendement. Het opmerkelijke herstel van de financiële markten in 2009 en de sterke netto instroom hadden een positief effect op de inkomsten uit beheervergoedingen. Desondanks waren de totale inkomsten uit beheervergoedingen lager dan in 2008. De rente-inkomsten uit bancaire activiteiten werden negatief beïnvloed door een lagere netto rentemarge. De felle concurrentie op de spaarmarkt in 2009, zorgden ervoor dat de rente-inkomsten uit bancaire activiteiten onder druk staan. Toch zag Robeco de toevertrouwde spaargelden toenemen met EUR 0,3 miljard. In het laatste kwartaal van 2009 was er een lichte verbetering van de rentemarge, maar dit was niet genoeg om boven het langetermijngemiddelde uit te komen.

De bedrijfskosten bedroegen EUR 528,0 miljoen, wat 14,7% lager is dan vorig jaar. In 2009 heeft Robeco het Top Shape-programma gelanceerd, gericht op het creëren van een efficiëntere organisatie, klaar voor toekomstige groei. De beslissing werd begin 2008 genomen, na een evaluatie van de kosteneffectiviteit van Robeco ten opzichte van zijn concurrenten. De financiële crisis maakte de noodzaak om actie te ondernemen nog urgenter. Het grootste deel van de maatregelen is in de loop van 2009 geïmplementeerd, vooral bij de in Rotterdam gevestigde activiteiten van Robeco. Het herstructureringsprogramma is gericht op een kostenbesparing van EUR 78 miljoen, in 2009 heeft Robeco reeds EUR 41 miljoen van deze besparing gerealiseerd. Als gevolg van de geïmplementeerde maatregelen is het personeelsbestand met 300 werknemers afgenomen. Als gevolg van Top Shape, en als gevolg van het feit dat er minder projecten waren, zijn de out-of-pocket-kosten voor tijdelijk personeel afgenomen met 33%. In vergelijking met 2008 daalden de kosten voor advieswerk met EUR 18,5 miljoen (48%). Daarnaast waren de uitgaven aan huisvesting en marketing lager. Om Robeco klaar te maken voor toekomstige groei is een aantal IT-projecten uitgevoerd, wat tot hogere IT-uitgaven in 2009 leidde. Met ingang van 1 januari 2009 heeft Robeco zijn IT-infrastructuuractiviteiten uitbesteed aan EDS.





http://www.robeco.nl