Gemeente Ameland


Amelanders duurzaam op weg met Ecodriving

19 april 2010 â Eind maart vonden op het gemeentehuis in Ballum trainingen plaats van ECO-Drive Nederland. Het doel was om de belangstellenden die beroepsmatig veel op de weg zitten, bewust te maken van hun rijgedrag en de uitwerking daarvan op het klimaat. De trainingen leiden tot minder brandstofverbruik en belasting van het milieu. ECO-Drive Nederland en de gemeente Ameland ontvingen tientallen Amelanders die tijdens de trainingen hun rijstijl met behulp van een rijstijlsimulator onder de loep namen.

Door 56 medewerkers van (transport)bedrijven, de gemeente Ameland en de politie ongetraind werd een eerste ronde gereden op een simulator. De opdracht was met een vaste hoeveelheid brandstof een zo groot mogelijke afstand af te leggen. Na de training energiezuinig rijden, namen de deelnemers opnieuw plaats in de simulator. Trainer Tom Zomer van ECO-Drive Nederland: âDe deelnemers waren bereid om de vaak al jaren ingesleten rijstijl kritisch te bekijken en aan te passen voor meer duurzaamheid. Het was prachtig te zien dat Ecodriving werkt. Veel deelnemers legden met dezelfde hoeveelheid virtuele brandstof een grotere afstand af en opmerkelijk vaak in minder tijd. Ecodriving bespaart dus niet alleen CO2 en brandstof, maar ook tijdâ

Â

De bestuurder die tijdens de trainingen op Ameland de meeste kilometers heeft afgelegd met 0,3 liter brandstof, was Berry Taal. Hij reed in totaal 3822,2 meter. Dat is 1012,2 meter verder dan de bestuurder die de meeste brandstof nodig had per kilometer. Berry Taal kwam met zijn prestatie in de top 5 terecht van alle duizenden deelnemers die de test eerder deden.

De energiezuinige manier van rijden sluit goed aan bij de ambities van Duurzaam Ameland, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Ameland, GasTerra, Nederlandse Aardolie Maatschappij en Eneco. Duurzaam Ameland wil op het eiland meer aandacht voor duurzame oplossingen, onder meer voor vervoersmogelijkheden. Begin april is door de partners een aardgastankstation op Ameland geopend waardoor het voor de eilanders gemakkelijker wordt te kiezen voor een schonere vorm van brandstof. Rijden op aardgas draagt bij aan een betere luchtkwaliteit en klimaat en is daarnaast stiller en voordeliger dan rijden op benzine of diesel.

Â

Ook zien hoe zuinig u rijdt? Kijk op www.ecodrivingnederland.nl.Â