D66

maandag 19 april 2010

Hans Wijers: 'Realiteit onder ogen zien'

Hans Wijers, oud D66-minister van Economische Zaken, sprak afgelopen zaterdag op het D66-congres. Centraal in zijn toespraak stond de vraag: Hoe willen we Nederland de komende tien jaar gaan positioneren in een wereld die razendsnel en fundamenteel aan het veranderen is?

Realiteit

Volgens Wijers moeten we de realiteit van deze wereld onder ogen zien. De geopolitieke (opkomst van nieuwe mogendheden), geo-economische (financiële crisis) en geo-ecologische veranderingen bieden fantastische kansen voor ons land. Nederland is sterk internationaal gericht, beschikt over unieke kennis op universiteiten, heeft wereldleidende bedrijven en een historische culturele achtergrond gericht op ondernemerschap.

Uitdagingen

Die uitdagingen moeten we met beide handen aanpakken, aldus Wijers. De topman van AkzoNobel stoort zich in het huidige politieke debat aan het overheersende gebrek aan gevoel voor urgentie. De afwezigheid van het nastreven van een ambitieuze visie over waar het met ons land naar toe moet gaan. De moed om prioriteiten te stellen en de moed om soms te zeggen: dat doet de overheid niet.

Investeren

Wijers vindt dat we die internationale uitdagingen aan moeten gaan door massief te investeren in de weerbaarheid, creativiteit en kennis en kunde van alle Nederlanders. Dat is namelijk bepalend om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen en het integratievraagstuk en de bestuurlijke vernieuwing aan de kaak te stellen.

Lees hier de toespraak van Hans Wijers.
Zie het origineel