Vergrijzing is een kans voor de reisbranche

19/04/2010 16:21

Booming Experience B.V.

Arnhem,19 april 2010

Vijftigplusser denkt altijd na over volgende vakantie

Vakantie is een essentieel onderdeel van het leven van de vijftigplusser en een uitgavenpost waarop niet wordt bezuinigd. Meer dan de helft van de vijftigplussers gaat vaker en langer op vakantie dan 10 jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van Route50Plus. De meeste vijftigplussers denken vrijwel permanent aan vakantie, ze beleven vakantie als zeer positief en laten het zich niet afnemen. Voor de toeristensector is de vergrijzing dan ook een positieve ontwikkeling.

VAKANTIE BLIJFT BELANGRIJK

Uit het onderzoek blijkt dat vijftigplussers vaker en langer op vakantie gaan in vergelijking met tien jaar geleden. Belangrijkste reden hiervoor is dat ze meer tijd hebben om op vakantie te gaan; de kinderen zijn het huis uit of staan op eigen benen. Meer dan de helft van de ondervraagden beschouwt het wegvallen van vakanties als een aanzienlijke verarming. Het is dan ook een kostenpost waarop men niet bezuinigt. Vergeleken met tien jaar geleden is ook de vakantiebestemming gewijzigd. De behoefte aan afwisseling (steeds weer een andere bestemming) blijft ook op zeer hoge leeftijd bestaan en vijftigplussers gaan steeds verder weg.

FAVORIETE ACTIVITEITEN

De vakanties van de vijftigplussers staan vooral in het teken van ontspannen, uitrusten en het genieten van het natuurschoon van het vakantieland. Tijdens de vakanties zijn vooral het pakken van een terrasje, eten bij een restaurant aan zee of fietsen in de natuur populair. De meeste vijftigplussers (40%) willen een onbezorgde (zon en zee) vakantie. Daarnaast is er een behoorlijk deel (28%) dat zich richt op het natuurschoon en het kamperen, fietsen en wandelen. Verder ziet zo'n 17% een vakantie vooral als een sociale gebeurtenis waarbij het samenzijn belangrijker is dan de specifieke invulling van de vakantie. Voor ongeveer 14% gaat het vooral om het opdoen van nieuwe, bijzondere ervaringen.

BOEKEN VIA INTERNET

Een deel van het vakantieplezier is de voorpret, het proces van het uitzoeken van een bestemming. De moderne vijftigplusser haalt zijn informatie vooral van het internet. Naarmate men ouder is, wordt de internetervaring met het boeken van vakanties weliswaar minder, maar bij de 'zeventigers' is deze nog boven 50%.

BELANG SECTOR

Uit het onderzoek blijkt tot slot dat ouderen vakantie als zeer positief ervaren en het zich niet laten afnemen. De behoefte aan nieuwe ervaringen blijft, ook op hogere leeftijd. De toeristische sector kan hier creatiever op inspelen dan ze nu doen.

Over Route 50Plus

Route 50Plus is een landelijk kenniscentrum gericht op het verzamelen, verspreiden en ontwikkelen van kennis over 50plussers. In plaats van het achterhaalde 'geranium denken' gebaseerd op stereotypen en vooroordelen wil Route 50Plus een realistisch beeld geven van plussers gebaseerd op onderzoek en feiten.





http://info@boomingexperience.nl