Gemeente Oldambt


Gemeente Oldambt maakt kennis met Oosterburen

Delegatie uit Oldambt bezoekt Bunde

Op donderdag 15 april waren de heren Zijlstra burgemeester Oldambt, Klaas van Leeuwen wethouder Economische Zaken, Anton Saman manager Ruimtelijke Ontwikkeling en Hans de Wolf projectleider EZ, te gast bij de heer Gerald Sap, burgemeester van het oostenlijk aan Oldambt grenzende Bunde. Belangrijkste punt van orde deze dag was de infrastructuur tussen beide gemeenten.

Foto Bezoek bunde (2).jpg
Fotobijschrift: aanwezig waren de heren Zijlstra (burgemeester Oldambt), Klaas van Leeuwen (wethouder), Anton Saman (manager) en Hans de Wolf (projectleider). Van Duitse zijde waren aanwezig Gerald Sap (burgemeester), Werner Popken (gemeentesecretaris), Manfred de Buhr (hoofd RO).
Bunde
Bunde is een gemeente met ruim 7.600 inwoners waaronder 650 geëmigreerde Nederlanders. Bunde is in veel opzichten vergelijkbaar met Oldambt, onder andere qua grondoppervlak en bodemgesteldheid. Zowel Bunde als de gemeente Oldambt grenzen direct aan het werelderfgoed De Waddenzee. Tijdens deze eerste officiële kennismaking is uitgebreid stil gestaan bij de mogelijkheden van grensoverschrijdende samenwerking en de mogelijkheid om van elkaar te leren.

Infrastructuur
Zowel de A28 als het spoor doorkruisen beide gemeenten. Bespreekpunten waren een mogelijke vaarverbinding en ontwikkelingen rondom de spoorwegverbindingen. Maar er is ook gesproken over knelpunten rond het openbaar vervoer, zoals de moeilijkheid om via de bestaande NS-automaten kaartjes te kopen voor bestemmingen over de grens en het prijsverschil in vervoersbewijzen.

Europa
Vanuit cultuurhistorisch perspectief zal worden onderzocht of er Europese middelen kunnen worden aangevraagd voor grensoverschrijdende restauratieprojecten. Na afloop werd afgesproken dat er op ambtelijk niveau een aanzet wordt gemaakt om mogelijke samenwerkingsprojecten te inventariseren.
De gemeente Oldambt heeft vanuit het EDB-Forum, het Eems Dollard Business Forum, reeds intensieve contacten met de gemeenten Leer, Papenburg en Haren (Duitsland).