Gemeente Beverwijk


Voorlichting op basisscholen Beverwijk over dode hoek

De gemeente Beverwijk vindt verkeersveiligheid heel belangrijk. Eén van de grote boosdoeners in het verkeer, vooral voor voetgangers en fietsers, is de dode hoek. De gemeente Beverwijk en Post Verkeerseducatie hebben daarom de handen ineen geslagen om de leerlingen uit de groepen 7 en 8 van zes basisscholen in Beverwijk hierover voor te lichten. Onder leiding van Post Verkeerseducatie, leren de kinderen op 20, 23, 26 en 27 april wat een dode hoek is en waar ze op moeten letten. Dit project wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Noord-Holland.

Theorie en praktijk
Het project bevat een theoretisch gedeelte, wat door de docent wordt gegeven en daarnaast een praktijkgedeelte wat door Verkeerseducatie Post wordt verzorgd. De kinderen nemen zelf plaats op de bestuurdersstoel van de vrachtwagen. Hierdoor zien de kinderen zelf hoe gevaarlijk het is om vlak voor, naast of achter een vrachtwagen te rijden.

Fiets Seef
In de tijd dat de kinderen moeten wachten op hun beurt bij de dode hoekinstructie, kunnen ze deelnemen aan het fietsvaardigheidstraject Fiets Seef. Fiets Seef is een project dat zich in de eerste plaats richt op het vergroten van de motorische fietsvaardigheid. De kinderen oefenen basistechnieken van het fietsen op een fietsparcours. De oefeningen hebben betrekking op: goed opstappen en wegrijden, hand uitsteken en bochtrijden, over schouder kijken en rijstrook wisselen, inschattingsoefeningen afstanden, naast elkaar rijden, obstakels en vervoer van passagiers en bagage.

Ongelukken IJmond
De afgelopen periode hebben er diverse ongelukken plaatsgevonden waarbij vrachtwagens betrokken waren. De gemeente hoopt dat de kinderen zich door deze voorlichting bewust worden van de gevaren van de dode hoek en ongelukken voorkomen kunnen worden.

19 april 2010