Raad van State


maandag 19 april 2010
10.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het bestemmingsplan 'Buitengebied Terschelling' van de gemeente Terschelling. Het plan heeft betrekking op het hele eiland met uitzondering van de dorpen West-Terschelling, Midsland en Hoorn. Tegen het plan komt een groot aantal bedrijven en inwoners van Terschelling in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het plan maakt het mogelijk vijf bestaande strandpaviljoens gedurende het hele jaar open te stellen. Het provinciebestuur heeft aan het openstellen van de twee meest oostelijk gelegen strandpaviljoens goedkeuring onthouden om het natuurgebied 'Noordzeekustzone' te beschermen. Ook is het provinciebestuur het niet eens met de uitleg die de gemeenteraad aan het begrip strandpaviljoen heeft gegeven. Ook daar is goedkeuring aan onthouden, omdat er volgens het provinciebestuur gevaar bestaat dat de paviljoens ook in de avond en nacht zullen worden gebruikt. De gemeenteraad en twee strandpaviljoens komen in beroep tegen deze beslissing van het provinciebestuur. Volgens hen is er geen gevaar dat de strandpaviljoens het natuurgebied aantasten. Ook de Waddenvereniging komt in beroep tegen het plan. Volgens haar hadden er in het plan juist strengere regels opgenomen moeten worden voor de vijf paviljoens. Het jaarrond exploiteren van de paviljoens zou schade kunnen toebrengen aan het natuurgebied. De strandzeilvereniging van Terschelling komt ook in beroep tegen het besluit van het provinciebestuur. Het provinciebestuur heeft namelijk goedkeuring onthouden aan de mogelijkheid om op het strand te strandzeilen. Volgens het provinciebestuur zou dit het duingebied aantasten. Verder verzet een aantal inwoners zich tegen de beperktere mogelijkheden om nieuwe (zomer)woningen op het eiland te bouwen. Vanwege de grote hoeveelheid partijen wordt de behandeling van deze zaak voortgezet op dinsdag 20 april. (zaaknummer 200901747/1)

10.00 uur

Zitting over de schadevergoeding die het bestuur van het Faunafonds heeft toegekend aan een bedrijf uit Wijdewormer. Het bedrijf had om schadevergoeding gevraagd omdat ganzen een aantal graspercelen hadden beschadigd. Het Faunafonds heeft de schade voor de helft vergoed, en voor de andere helft afgewezen. Dit heeft hij gedaan omdat een deel van de schade is veroorzaakt door Canadese ganzen. Voor deze soort wordt geen schadevergoeding toegekend, aldus het fonds. Het bedrijf bestrijdt dat de schade door Canadese ganzen is veroorzaakt en vindt dat hij een volledige schadevergoeding had moeten krijgen. De rechtbank in Haarlem verklaarde in oktober 2009 een eerder beroep van het bedrijf ongegrond. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200908894/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zeist heeft verleend voor 25 woningen aan de Tolhuislaan in Den Dolder. Dit gebied is ook bekend als het Overtoomterrein. Om plaats te maken voor de woningen moeten er 28 bomen aan de Tolhuislaan worden gekapt. De zitting gaat ook over de vergunning die daarvoor is verleend. Twee inwoners uit Den Dolder verzetten zich tegen het bouwplan en komen daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het vooral niet eens met de bomenkap en vrezen verder voor een aantasting van hun woon- en leefklimaat door de nieuwe woningen. De rechtbank in Utrecht verklaarde in augustus 2009 een eerder beroep van de inwoners ongegrond. (zaaknummer 200907859/1) 11.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Bospoort' van de gemeente Leiden. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het gebied langs de A4 bij Leiderdorp. Het plan maakt het mogelijk het gebied binnen de Persant Snoepweg, de Provinciale weg N446 en de A4 te ontwikkelen voor nieuwe bedrijven en horeca. Er zal onder meer een IKEA worden gevestigd. De pannenkoekenboerderij De Hooiberg en de bewonersvereniging Essenpark verzetten zich tegen het plan en zijn tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep gekomen. De pannenkoekenboerderij is het er niet mee eens dat hij plaats moet maken voor de IKEA. De bewonersvereniging vreest dat de nieuwe ontwikkelingen langs de A4 hun woon- en leefklimaat zullen aantasten. In afwachting van de behandeling van hun beroepen verzoeken zij de Raad van State de goedkeuring voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201000408/2)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.30 uur
wethouders van Meerlo Wanssum om maatregelen te treffen tegen een paardenhouderij aan de Meerloseweg in Wanssum. Een omwonende had om de maatregelen gevraagd. Zijn bedrijf staat op tien meter afstand van de paardenhouderij en volgens hem doet de paardenhouderij niet genoeg om stankoverlast te voorkomen. Zo zouden de ramen en de deuren van de stal niet worden afgesloten en wordt de vaste mest niet vaak genoeg afgevoerd, aldus de man. Volgens het gemeentebestuur is geen sprake van een overtreding van de milieuregels en is daarom afgezien van het treffen van maatregelen. De man is het daar niet mee eens en komt hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200906894/1)