Ingezonden persbericht


Plan Innovatieplatform leidt tot extra economische groei

Persbericht Nederland 2020> communicatie> 19 april 2010

Den Haag, 19 april 2010

De economische kracht van Nederland kan sterk verbeterd worden. Dat zegt de werkgroep concurrentiekracht van het Innovatieplatform in het rapport Nederland 2020, terug in de top 5. De economische agenda: innovatief, internationaal en involverend. Het is het laatste rapport dat het Innovatieplatform uitbrengt. De werkgroep pleit voor een modern industriebeleid waarin Nederland gericht voortbouwt op zijn sterkten: innovatieve sectoren, de dienstensector, een sterke internationale oriëntatie en handelsgeest. Door scherp te kiezen voor sterke economische sectoren met goede internationale kansen, extra te investeren in onderwijs en innovatie kan, in combinatie met noodzakelijke hervormingen, de economische groei hoger uitvallen dan de 1¾ % die het CPB heeft voorspeld. Uitvoering van de economische agenda leidt tot een extra groei van ½ tot 1% per jaar. Dat is een extra groei van het BBP oplopend tot 35 tot 70 miljard euro in 2020. De agenda is tegelijkertijd gepresenteerd in Amsterdam, Utrecht, Enschede, Eindhoven en Den Haag, waar hij in ontvangst genomen is door Loek Hermans (MKB-NL), Bernard Wientjes (VNO-NCW), Henk van der Kolk (FNV) en Bert van Boggelen (CNV).

De werkgroep Concurrentiekracht bestaat uit de Innovatieplatformleden:

Wiebe Draijer(McKinsey & Company) Marjan Oudeman (Corus), Alexander Rinnooy Kan (Sociaal Economische Raad), Feike Sijbesma (DSM) en Claudia Zuiderwijk (Tergooi Ziekenhuizen).

Wiebe Draijer: "We staan aan de vooravond van grote overheidsbezuinigingen. Dat moet je met beleid en visie doen want er komen majeure bedreigingen op ons land af die de concurrentiepositie van Nederland onder druk zetten. Nu staan we nog net in de top 10 van de wereld van economische welvarende kenniseconomieën en willen we terug naar de top 5. We stonden ooit op plaats 3, maar we dreigen uit de top 10 te vallen als we geen antwoord vinden op wereldwijde trends die op ons afkomen. Dan heb ik het over de vergrijzing met oplopende kosten door toenemende zorgvraag en duurdere pensioenen, dan heb ik het over het dreigende tekort aan grondstoffen als olie en gas en de kosten voor energietransitie en het adresseren van de klimaatverandering en tenslotte maar niet als minste heb ik het over de verschuiving van de economische en politieke macht richting Azië."

Uit Nederland 2020, terug in de top 5 blijkt dat het Nederlandse bedrijfsleven relatief goed uit de crisis is gekomen. Door de financiële crisis en de daaropvolgende recessie zullen forse ingrijpen nodig zijn, maar doe dat zodanig dat het de groei versterkt, aldus de werkgroep. Alexander Rinnooy Kan: "Natuurlijk moet de staatsschuld gesaneerd worden maar wij zeggen: bezuinig niet op de motor van je economie. Bezuinig niet op onderwijs, kennis, onderzoek en innovatie. Investeer juist daarin, oplopend tot 6 miljard euro aan publieke middelen extra per jaar in 2020. Dat werpt vruchten af en heeft als resultaat dat toekomstige kabinetten niet bezuinigingsronde op bezuinigingsronde hoeven te stapelen." Feike Sijbesma: "In feite roepen wij alle politieke partijen, de werkgevers- en werknemersorganisaties en de onderwijs- en kenniswereld op om samen tot een breed gedragen Deltaplan te komen om via gerichte keuzes en extra investeringen Nederland een duidelijk economisch en daarmee ook sociaal perspectief te bieden. Omarm onze agenda, die is van nationaal belang en zorg er voor dat onderwijs en innovatie hoog in het vaandel staan van Nederland. Ondernemers blijven actief en investeren in landen waar innovatie topprioriteit heeft en waar publiek en privaat geïnvesteerd wordt in onderwijs, onderzoek en innovatie."

De werkgroep schrijft in het rapport dat verschillende bedrijven hebben aangegeven dat als het toekomstig kabinet langjarige zekerheid biedt over de terreinen waarop het innovatie wil ondersteunen, dat ook de bereidheid van het bedrijfsleven zal vergroten om (langjarig) te investeren in R&D in Nederland.

Sectoren waar Nederland sterk in is en die een groei- en innovatieperspectief bieden zijn sleutelgebieden als: high tech systemen en materialen, flowers & food, creatieve industrie, chemie en water. En verder de dienstensector (banenmotor) en delen van de sector duurzame energie (bioketen en wind op zee).

De economische agenda samengevat:


1. Modern industriebeleid:

-

intensiveer sleutelgebiedenaanpak

-

breng meer focus, samenhang en regie in onderzoek- en innovatiebeleid en maak langjarige keuzen (10-20 jaar) voor innovatieterreinen

-

versterk ontwikkeling 5-6 innovatiecampussen

-

ontwikkel innovatieproeftuinen met overheid als launching customer


2. Internationale bedrijven en export:

-

werf 100 kennisintensieve bedrijven

-

trek gericht internationaal talent aan

-

versterk de branding, het merk, Nederland


3. Ondernemende cultuur

-

meer aandacht voor ondernemerschap in onderwijs

-

meer ruimte voor bedrijven om te ondernemen en groeien


4. Innovatieve dienstensector

-

versterk kennisinfrastructuur diensteninnovatie

-

stimuleer groei en export van diensten


5. Betere randvoorwaarden:

Versterk het onderwijs en de kennisinfrastructuur, moderniseer de arbeidsverhoudingen en verhoog de participatie van vrouwen, ouderen en allochtonen, en zorg voor een excellente basisinfrastructuur en goedkope energie voor bedrijven en een faciliterende en stimulerende overheid.

Nederland 2020, terug in de top 5. De economische agenda: innovatief, internationaal en involverend is opgesteld in samenwerking met honderden vertegenwoordigers van kennisinstellingen, instituties en bedrijven en mensen uit andere delen van de samenleving.

Vandaar dat de lancering ook op 5 plekken tegelijkertijd heeft plaatsgevonden.